Zaboravili da prijave 205,6 miliona

Obavezu da prijavi godišnji porez na dohodak građana do 15. marta ove godine “prevideo” je, prema evidenciji Poreske uprave, 841 poreski obveznik.

Srbija

Izvor: Politika

Utorak, 26.11.2013.

15:33

Default images

Njihova primanja tokom 2012. godine bila su veća od 2.067.480. što je oko 17.700 evra (po kursu od 113 dinara).

Upravo toliko iznosi trostruka prosečna godišnja plata zarađena u Srbiji prošle godine koja se uzimala kao limit za oporezivanje, piše Politika.

Prevedeno, ovi “zaboravni” su pokušali da izbegnu plaćanje poreza u iznosu od 205,6 miliona dinara, što je oko 1,9 miliona evra. Upitani šta je pokazala poreska kontrola koliko je njih pokušalo da izvrda zakon i ne prijavi godišnji porez na dohodak građana, u Poreskoj upravi kažu, da je u zakonskom roku, do 15. marta podneto 19.654 prijave.

Posle isteka ovog roka, objašnjavaju poreznici, doneto je 841 rešenje obveznicima za koje je utvrđeno da su lane imali veća primanja od 2.067.480 dinara. Poreska uprava im je shodno zakonu uputila poziv da dostave poreske prijave.

Prema zakonu svi građani koji su mesečno zarađivali toliko da su stekli uslov da plate godišnji porez na dohodak biće oporezovani po stopi od 10 odsto. Oni koji su zaradili šest srpskih bruto proseka biće oporezovani po stopi od 15 procenata. Onima koji su zaradili ovaj novac, a nisu dostavili prijavu za plaćanje, ili su je pogrešno popunili navodeći netačne podatke o zaradama u 2012. godini, zakon propisuje izricanje kazne od 5.000 do 50.000 dinara. S tim što uz kaznu mora da se plati i godišnji porez.

Ukoliko, međutim, naknadnom kontrolom poreznici utvrde da je neko pokušao da utaji porez, jer prijavu uopšte nije podneo, podnosi se i krivičan prijava, a kazna će se propisati shodno iznosu utajenog poreza. Porez se plaća na prihode iz svih izvora, s tim što svi ovi poreski obveznici imaju i pravo na odbitak. Reč je o odbitku od oko 40 odsto godišnje prosečne plate što je preračunato na 2.067.480 dinara oko 275.664 dinara manje. Ukoliko imaju i članove porodice koje izdržavaju, osnovica na koju se plaća porez može da bude umanjena za još 103.374 dinara, što je oko 15 odsto godišnje prosečne plate u Srbiji.

Svi ovi odbici, podsećaju u Poreskoj upravi, ne mogu da pređu 50 odsto dohotka koji se oporezuje. Ukoliko se dogodi da supružnici ili neka druga dva člana domaćinstva imaju prihode veće od dva miliona i podležu plaćanju godišnjeg poreza na dohodak građana, samo će jedan imati pravo na odbitak za sebe i izdržavane članove porodice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: