Pad poreske discipline u Srbiji

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov upozorava da je u Srbiji zabeležen veliki pad naplate poreza.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.11.2013.

14:35

Default images

U 2013. godini u Srbiji je zabeležen veliki pad naplate poreza, i ako taj problem ne bude rešen narednih godina, mere fiskalne konsolidacije koje vlada sprovodi biće ugrožene, izjavio je Altiparmakov.

On je na konferenciji za novinare istakao da se pad poreske discipline beležio i od 2008. do 2012. godine, ali da je u ovoj godini bio znatno veći, što pokazuje da dosadašnje mere reprogramiranja poreskog duga i nulte tolerancije na neplaćanje poreza ne daju rezultate.

U slučaju da je naplata PDV-a u ovoj godini ostala na nivou 2012, Poreska uprava naplatila bi 30 milijardi dinara više nego što je to sada slučaj, napomenuo je on.

Altiparmakov je ocenio da su očekivanja da će u narednoj godini biti ostvareno milijardu evra od suzbijanja sive ekonomije višestruko preuveličana, kao i da je teško ostvarivo da se od polovine naredne godine u potpunosti pređe na elektronsko prijavljivanje poreza.

Imajući u vidu stepen informatičke pismenosti u Srbiji, to nije realno sprovodivo, rekao je on ističući da čak ni najrazvijenije zemlje, kao što su SAD i Kanada, nemaju tako rigorozne zahteve.

Altiparmakov je ocenio i da najavljeno uvođenje onlajn fiskalnih kasa nije odgovarajuće rešenje za povećanu sivu ekonomiju.

Ključno je da se narednih godina, počev od 2014, poveća stpepen poreske discipline, barem na nivo od 2009. do 2012, inače će čitav plan fiskalne konsolidacije biti ugrožen, rekao je on.

Prema rečima Altiparmakova, za taj problem, potrebna su sistemska rešenja, adekvatne kazne, kao i uvođenje odgovornosti Poreske uprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: