Krstić sa strankama o budžetu

Ministar finansija Lazar Krstić razgovarao je sa poslaničkim grupama u Skupštini Srbije uoči rasprave o budžetu za narednu godinu.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Utorak, 26.11.2013.

11:22

Default images

Skupština Srbije priprema se za raspravu o budžetu za 2014. godinu. Ministar finansija Lazar Krstić razgovarao je danas se poslaničkim grupama o Predlogu budžeta i o planovima za narednu godinu.

Oči u oči sa poslanicima. Predstavljanje budžeta za 2014. godinu ministar finansija Lazar Krstić, počeo je od najveće poslaničke grupe, Srpske napredne stranke.

Šef poslaničke grupe SNS-a Zoran Babić rekao je posle sastanka sa Krstićem da problem sa budžetom za narednu godinu leži u prihodnoj strani i u tome da li će biti "napunjen u skladu sa potrebama".

"Glavno pitanje je da li će država uspeti da se izbori sa sivom ekonomijom koja se, nažalost, uvrežila u našem društvu", kazao je Babić novinarima u Skupštini Srbije.

Babić je rekao da je uveren da će rashodna strana budžeta biti kontrolisana i vođena domaćinskim pristupom.

"Ministar i mi delimo iste strahove kada je budžet u pitanju, ali mislim da je država ozbiljno shvatila pouku", kazao je Babić i dodao da već pet godina unazad budžetski deficit u Srbiji raste, što je za svaku državu alarmantno i da se u ozbiljnim državama na to reaguje već nakon dve godine.

Babić je izjavio i da je uveren da je Fiskalni savet pogrešio kada je rekao da je planirani deficit od 7,1 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) prevelik i da će javni dug u narednim godinama najverovatnije premašiti 70 odsto BDP-a.

Član SPS-a Zorana Anđelković poslesastanka sa Krstićem rekao je novinarima da budžet za 2014. godinu predložen u skladu sa ekonomskom siutacijom, koja nije zavidna.

On je ocenio da je razgovor sa ministrom bio "realan".

"Bitno je da znamo koliki je realan prihod koji ćemo napraviti, a ne da pravimo rebalans budžet dva-tri puta tokom naredne godine", rekao je Anđelković.

Demokrate za ministra imaju brojna pitanja. Kako navodi šef poslaničke grupe DS-a Borko Stefanović, oni traže objašnjenje o tranzicionom fondu, o broju radnika koji će ostati bez posla, o ekonomskim smernicama.

"Mislim da je to pozitivna stvar u svakom slučaju, ali sa druge strane, moram da izreknem kritiku da ministar do sada nije našao za shodno ni jednom da dođe pred poslanike. Mislim na plenarnu sednicu", naveo je Stefanović.

Poslanik LDP Bojan Đurić ocenio je, posle sastanka s Krstićem, da je predloženi budžet samo skener postojećeg stanja i prelazno rešenje do izbora bez ikakvih naznaka reformi, pre svega onih sektora koji stvaraju crnu rupu u srpskom budžetu.

Đurić smatra da je očigledno da nema ozbiljnih reformi u budžetu i da je jasno da nije bilo političke spremnosti među sadašnjim partnerima u Vladi Srbije da se pokrenu bilo kakve ozbiljnije reforme.

"I dalje ostaju najveći problemi u segmentima kao što su Fond PIO, Nacionalna služba za zapošljavanje, javna preduzeća...", rekao je Đurić koji je ponovio da su za tu stranku neprihvatljive planirane subvencije gubitaškim preduzećima poput Železnica, Puteva Srbije...

Sednica na kojoj će se raspravljati o budžetu za narednu godinu zakazana je za 3. decembar.

Glasanje o budžetu uvek je i provera poverenja u Vladu Srbije, jer je za njegovo usvajanje potrebno 126 glasova.

Predloženo je da budžetski prihodi u 2014. godini iznose 929,94 milijarde a rashodi od 1.113 milijardi, tako da će deficit iznositi oko 183 milijarde dinara, odnosno 4,6 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: