Stranci sređuju GSP Beograd?

Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd, preko EBRD-a, raspisalo konkurs u kojem traži savetnika za restrukturiranje, pišu "Novosti".

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 26.11.2013.

10:05

Default images

Najveći gradski prevoznik u srpskoj prestonici voziće ubuduće putem koji će mu "krojiti" Portugalci, po ceni od 300.000 evra, pišu "Večernje novosti".

Gradsko saobraćajno preduzeće "Beograd" raspisalo je, preko Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), međunarodni konkurs za izbor savetnika koji će da uradi plan za restrukturiranje ovog preduzeća.

Ovo je, naime, sledeći korak u okviru "Programa obnove autobuskog voznog parka Beograda", koji je realizovan uz pomoć kredita EBRD-a od 65 miliona evra odobrenog početkom godine. S obzirom na to da ovu fazu zadatka finansira portugalski Fond za tehničku saradnju, jedan od zahteva je i da konsultant bude iz ove zemlje. Međutim, do maksimalnih 30 odsto od iznosa ugovora može da se koristi za finansiranje usluge stručnjaka iz Srbije.

"Specifični ciljevi su da GSP kroz restrukturiranje postigne napredak u kvalitetu i efikasnosti, tako da može da podigne svoju konkurentnost i poveća udeo na tržištu javnog prevoza u Beogradu", navodi se u konkursu.

Neki od zadataka savetnika biće analiza trenutnog stanja kompanije i predlog organizacione promene, povećanje produktivnosti i smanjenje troškova, predlog programa za sprovođenje tehničkih i tehnoloških rešenja, recimo u slučaju viška zaposlenih.

Priprema plana za restrukturiranje GSP će uključivati i podršku implementaciji u periodu od 12 meseci posle zvaničnog usvajanja.

Restrukturiranje kompanije ima za cilj poslovnu strategiju, transformisanje u holding strukturu po modalitetima prevoza (tramvaj, trolejbus, autobus), ugovaranje specifično za svaki transportni modalitet, poboljšanje operativne efikasnosti, prekvalifikacije i obuke, partnerstvo sa privatnim sektorom.

Konkurs se zatvara 11. decembra ove godine, a realizacija bi trebalo da počne u 2014. i da traje dve godine.

U GSP "Beograd" ukupno je zaposleno oko 6.000 radnika. Na mestu vozača radi njih 3.000, dok drugu polovinu čine zaposleni po servisima i kancelarijama.

I dok je fluktuacija vozača velika i samim tim potreba za njima je stalna, službenici se nagomilavaju sa svakom promenom upravljačke strukture.

Iako su čelnici GSP-a godinama unazad uveravali da otpuštanja neće biti, u rezimeu programa na osnovu kojeg je aplicirano za kredit EBRD, predviđeno je i rešavanje viška zaposlenih.

Plan postepene redukcije zaposlenih uključuje obrazloženje smanjenja broja radnih mesta, konsultacije sa radnicima, podršku za prekvalifikaciju i ponovno zapošljavanje.

GSP spreman za zimu

Autobusi, tramvaji i trolejbusi dočekuju prvi sneg pod punom zimskom opremom, tvrde u GSP "Beograd". Servisiranje i opremanje obavljeno je na vreme, a posao je dosta olakšao obnovljen vozni park.

Na vozilima su otklonjeni nedostaci na krovnim lufterima, vratima i prozorima. Takođe, nabavljena je dovoljna količina antifriza i provereni su sistemi za grejanje, popravljene gume i nabavljene nove.

U GSP-u kažu i da su obezbeđene dovoljne količine soli. Ako su temperature niže od minus pet, prelazi se na zimski režim pranja vozila. To znači da ne prolaze kroz četke i ne peru se kompletno, već se peru samo delovi vozila sa oznakama, signalizacija, ogledala.

U uslovima ekstremno niskih temperatura u GSP se aktiviraju vanredna dežurstva u celom preduzeću, kao i u pogonima.

Dežurni su u stalnoj vezi sa dispečerskim centrom, a ovaj sa gradskim kriznim štabom za vanredne situacije. Kada sneg napada, najpre se čisti u pogonima kako bi se omogućilo pokretanje, manipulacija i izlazak vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: