Mora da vrati 100.000 dinara NSZ

Jedan kragujevački penzioner, zbog birokratskog propusta, mora Nacionalnoj službi za zapošljavanje da vrati više od 100.000 dinara.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 24.11.2013.

16:48

Default images

U današnje vreme sve veći broj ljudi u penziju odlazi sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Kragujevčanin Radomir Stevanović, jedan je od onih koji su kao tehnološki višak napustili fabriku i na birou dočekali penziju.

Međutim, ovaj penzioner danas čeka i izvršenje sudske presude po kojoj upravo Nacionalnoj službi za zapošljavanje treba da vrati oko 117.000 dinara na ime neosnovano isplaćene naknade.

Penzioner Radomir Stevanović svakodnevno prebira papire pitajući se gde je pogrešio. Penzija mu je priznata od sredine avgusta 2008. godine, a 40 godina staža napunio je osam meseci ranije.

Iako novac nije primao po dva osnova, naknade za period od januara do septembra su ono za šta ga je Nacionalna služba za zapošljavanje tužila i dobila spor pred Osnovnim i Višim sudom u Kragujevcu.

"Meni je neprihvatljivo da oni to traže kad ja nisam bio u penziji, i oni sami vide da ja nisam primao penziju. Znači oštećen sam, ne jednom nego dva puta, primao sam manje i sad treba da vraćam", objašnjava Stevanović.

U Fondu za PIO kažu da je Radomir uradio sve kako treba. Međutim, godinu i po dana je bilo potrebno da se sabere njegov ukupan staž.

Za to je, kažu, kriv bivši poslodavac koji nije blagovremeno dostavio podatke, među kojima je i beneficirani staž.

Kada je procedura završena, Radomir je podneo zahtev za penziju, februara 2009.

"Pravo na penziju se može priznati najviše šest meseci unazad od dana podnetog zahteva i tu nema izuzetaka. Naravno, ako u tom momentu nije na osiguranju", kaće Miodrag Nikolić iz kragujevačke filijale PIO Fonda.

Radosnu vest da je stekao uslov za penziju Radomir je preneo i Nacionalnoj službi za zapošljavanje, koja ga uzbro nakon toga obaveštava da deo novca mora da vrati.

Ni to što od januara do polovine avgusta nije primao penziju nije zaustavilo pravnike biroa da tuže Stevanovića, koji, kako tvrde, nije usamljen slučaj.

"Kao državni organ ja mogu da kažem samo postupanje strogo prema zakonu. A ne možemo da mimo toga postupamo", objašnjava Snežana Ilić iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Radomir, koji se u međuvremenu teško razboleo, čeka izvršenje presude. Osnovni dug od oko 117.000 dinara, sudski troškovi i kamate biće naplaćeni obustavom trećine penzije.

Na pitanje kako preduprediti ovakvu kafkijansku situaciju u Fondu PIO kažu da je jedino rešenje stalna provera staža i, naravno, poslodavca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: