Poljaci bi da ulažu u RTB Bor

Poljski KGHM zainteresovan je za ulaganje u RTB Bor, izjavio je počasni konzul Srbije u Poljskoj Ranko Tomović.

Srbija

Izvor: Beta

Nedelja, 24.11.2013.

09:47

Default images

Četvrti najveći proizvođač bakra u svetu, poljski koncern KGHM, zainteresovan je za uspostavljanje saradnje s Rudarsko topioničarskim basenom Bor, izjavio je Tomović juče u Boru.

"Politika Vlade Srbije bi opredelila koji bi partnerski odnos mogao biti uspostavljen između KGHM-a i RTB Bor, i to je tema koju ćemo sa ministrom (rudarstva) Milanom Bačevićem ili ministarkom (energetike) Zoranom Mihajlović započeti već u ponedeljak", najavio je Tomović.

On je kazao da će na taj dan, 25. novembra, u posetu Srbiji doći 18 "eminentnih poljskih proizvođača rudarske opreme".

Prema njegovim rečima, poljski privrednici će s predstavnicima srpskih kompanija koje se bave rudarstvom razmeniti mišljenja i nastaviti razgovore koji su započeti u septembru prošle godine na sajmu rudarstva u Poljskoj.

"Reč je o nastavku privrednih veza uspostavljenih sa generalnim direktorom RTB-a Blagojem Spaskovskim na Sajmu rudarstva, kada je ova poseta i dogovorena", dodao je Tomović.

Direktor Rudnika bakra Bor Vidoje Adamović najavio je da će se narednih dana ostvariti saradnja s jednom poljskom kompanijom koja se bavi proizvodnjom eksploziva.

Podsetimo, istraživanja koja sprovodi služba RTB-a Bor pokazuju da, na rudnim poljima u okolini Krivelja, u Jami, i u Majdanpeku, ima bakra vrednog više od milijardu dolara.

RTB Bor biće tema novog serijala "Insajdera" B92, "Rudnik dugova", čije emitovanje počinje od ponedeljka, 2. decembra. Novi serijal "Insajdera" donosi odgovor na pitanje kako je Rudarsko topioničarski basen Bor postao jedan od najvećih dužnika u zemlji i da li će njegove obaveze plaćati svi građani Srbije?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: