On-line fiskalne kase od 2014.

Uvođenje "on lajn" fiskalnih kasa, trebalo bi da počne naredne godine, najavili su predstavnici Poreske uprave.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 23.11.2013.

11:27

Default images

Od on lajn kasa se očekuje da omoguće bolju kontrolu izdavanja računa i povećaju poreske prihode budžeta.

Početak primene novog sistema kontrole zavisiće od toga kada će se doneti novi zakon kojim se uređuje to pitanje. Sada je sve u fazi pisanja-izrade.

Posle usvajanja zakona, potrebno je ostaviti privredi nekoliko meseci da se pripremi, rekao je pomoćnik direktora Poreske uprave za informacione tehnologije Saša Dulić.

Dulić je objasnio da novi sistem fiskalizacije podrazumeva da se ubuduće fiskalne kase neće kupovati kod unapred sertifikovanih proizvođača, već da se "tehnička specifikacija za fiskalne kase potpuno otvara, i svako ko se oseća sposobnim - firma ili pojedinac - moći će da napravi manje ili više složenu fiskalnu kasu".

"Za novi sistem fiskalizacije, kao fiskalna kasa biće dovoljan najobičniji računar, sa najobičnijim štampačem i bilo kakvim pristupom internetu. To je sve", rekao je on.

Kako je Dulić objasnio, na tom računaru treba da bude instaliran program, koji podržava rad sa računima.

"Taj program će proizvesti svi oni koji budu sposobni za to, jer će Poreska uprava dati tehničku specifikaciju kako taj program treba da izgleda. U zemljama u okruženju, pokazalo se da su vrlo brzo na internetu se pojavile besplatne verzije takvog jednog programa", naglasio je on.

Posle usvajanja zakona, i ostavljanja određenog vremena privredi da se pripremi, sukcesivno će se, u nekoliko faza, uvoditi sistem fiskalizacije, rekao je Dulić napominjući da uvođenje "on lajn" fiskalnih kasa ne bi trebalo posmatrati samo kao dodatni trošak za vlasnike radnji

"Neki od njih će imati i u startu korist. Šta to znači - ako ste imali više kasa u svom prodajnom objektu, vi ste morali do sada da imate na svakoj kasi GPRS uređaj, i da za troškove komunikacije plaćate četiri evra mesečno".

"U budućnosti, ako imate više kasa, dovoljan je samo jedan pristup internetu. I sad računajte, jedan veliki lanac hipermaketa koji može da ima 1.000 kasa širom Srbije, puta četiri evra za svaku kasu, 4.000 evra je plaćao samo pristup internetu. On će sad umesto 4.000 evra mesečno, jednim običnim ADSL-om rešiti taj problem".

"Sem toga, ušteda će biti i u tome što više neće biti potrebno čuvati drugu kopiju fiskalnog računa jer kopija računa je ustvari u Poreskoj upravi", rekao je Dulić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: