Nova radna mesta - herojski čin

Otvaranje svakog novog radnog mesta je herojski čin u Srbiji, u kojoj je stopa nezaposlenosti jedna od najviših stopa u Evropi, kaže Dačić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 22.11.2013.

18:39

Default images

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izrazio je očekivanje da će rast bruto domaćeg proizvoda do kraja ove godine biti dva odsto, a da će rast industrijske proizvodnje premašiti pet procenata.

To može da bude najava izlaska Srbije iz recesije, ali nažalost još ne može da se govori o povećanju broja zaposlenih, ocenio je Dačić tokom obilaska radova na izgradnji proizvodnih pogona italijanske fabrike Moreto (Moretto), u Brzanu kod Batočine.

Premijer je istakao da je otvaranje svakog novog radnog mesta - herojski čin u Srbiji, u kojoj je stopa nezaposlenosti 24 odsto, jedna od najviših stopa u Evropi. On je podsetio da kod mladih u Srbiji stopa nezaposlenosti premašuje 50 odsto.

Obilazeći radove na izgradnji pogona fabrike Moreto kod Batočine, koja će zaposliti više od 100 ljudi, Dačić je ukazao da je Italija najveći spoljnotrgovinski partner Srbije.

"U Italiju najviše izvozimo, ali iz Italije i najviše uvozimo", rekao je Dačić i podsetio da je italijansko-srpska fabrika Fijat automobili Srbija najveći srpski izvoznik, naglašavajući da ga zbog toga raduje dolazak italijanske fabrike Moreto u Srbiju.

Podsetivši da je u četvrtak sastao sa rukovodstvom Fijata, Dačić je rekao da se razgovaralo, pored ostalog, o završetku auto-puta Kragujevac - Batočina, koji će, kako je rekao, biti u potpunosti završen do septembra 2014.

Govoreći o stranim investicijama, Dačić je podsetio da u nedelju, 24. novembra, zvanično počinje izgradnja magistralnog gasovoda Južni tok kroz Srbiju, vrednog skoro dve milijarde evra i najavio da će u utorak, 26. novembra, prisustvovati sastanku privrednika iz Kine i premijera iz 16 zemalja Jugoistočne i Centralne Evrope.

Dačić je preneo da kineski privrednici nameravaju da u ovom delu Evrope investiraju oko 10 milijardi evra.

Premijer Srbije je najavio da su u toku razgovori o rekonstrukciji i izgradnje železničke pruge Budimpešta - Beograd, kao i da se sa američkim kompanijama razgovara o investiciji od 300 miliona dolara u izgradnju vetroparkova u Srbiji.

"Sve ovo je neophodno da bi smo smanjili stopu nezaposlenosti, odnosno da bismo povećali broj zaposlenih", rekao je Dačić i ocenio da je uloga države u vreme krize da pomaže i podstiče zapošljavanje, jer bez toga nema boljeg života u zemlji.

Vlasnik kompanije Moreto Alfredino Moreto najavio da će ta firma otvoriti mnogo radnih mesta u Srbiji i ocenio da je dolazak premijera Srbije na otvaranje fabrike u Brzanu značajan i važan poziv investitorima da dođu i ulažu u Srbiju.

Predsednik opštine Batočina Radiša Milošević, na čijoj se teritoriji gradi nova fabrika, rekao je da će se u tim pogonima proizvoditi kovani limovi i odlivci za automobilsku industriju.

"Ovo je prvi proizvodni pogon ove italijanske kompanije u Srbiji, koji će zaposliti ukupno 130 radnika", rekao je Milošević i naveo da je investicija Moreta vredna četiri miliona evra.

Obilasku proizvodnih pogona Moreta prisustvovao je i predsednik opštine Jagodina Dragan Marković Palma, koji je posredovao u dolasku te italijanske kompanije u Brzan kod Batočine.

Marković je rekao da je zahvaljujući nedavnoj poseti srpske privredno-političke delegacije Italiji, dolazak Moreta u Brzan jedan od uspešnih dogovora koji je realizovan posle te posete i dodao da je samo Jagodina posle te posete potpisala pet investicionih ugovora sa italijanskim partnerima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: