"Izmene Zakona o radu pogubne"

Dve reprezentativne sindikalne centrale pozvali su danas Vladu Srbije da obustavi dalje pregovore o izmenama Zakona o radu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 21.11.2013.

13:44

Default images

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjeni granski sindikati (UGS) "Nezavisnost" i njihovi predsednici S S S S i "Nezavisnosti", Ljubisav Orbović i Branislav Čanak, su ocenili da su predložene izmene pogubne za zaposlene i za mlade koji u nekoj budućnosti treba da nađu posao, ali i za penzionere.

Čanak je istakao da taj zakon ima nameru samo da uništi prava zaposlenih, ocenjujući da bi, ako se to ostvari, najviše proftirali "oni koji uzlažu prljav kapital i uzimaju čisti profit".

Orbović i Čanak su rekli da su ti reprezentativni sindikati napustili pregovore o izmenama Zakona o radu jer su nezadovoljni haotičnim načinom na koji se vode i za to optužili prvenstveno predstavnike Ministarstva privrede i ministra Sašu Radulovića.

Oni su oceniili da su izmene Zakona o radu pogubne za zaposlene i najavili da će S S S S i ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" korisiti sva dozvoljena sredstva da spreče da te izmene budu usvojene.

Čanak je rekao da će, pored protesta, sindikati obaveštavati međunarodnu javnost da se u Srbiji rade stvari koje u njihovim zemljama nisu moguće i da će iskorisiti i želju Srbije da uđe u EU, kako bi preko "značajnih ljudi" iz Brisela uticali da ne budu usvojene izmene Zakona o radu.

Prema rečima predsednika S S S S i "Nezavosnosti", u dosadasnjim pregovorima o Zakonu o radu predstavnici Vlade Srbije su se ponašali krajnje neodgovorno, stalno menjajući predloge, dok je jedini interes nije poslodavaca da se radnicma oduzmu sva prava.

Oni su istakli da predstavnici Vlade Srbije u tim pregovorima "teraju sindikate da bez obrazloženja prihvate apsurdne stvari" i da ne prihvatju primedbe sindikata, već ih "žele samo kao kulise".

Čanak je rekao da predstavnici države u pregovorima nisu nijednom objasnili zašto su potrebne izmene Zakona o radu i dodao da to nije saznao ni od ministra privrede Saše Radulovića, koji mu nije odgovorio kada ga je to pitao na sastanku Spocijalno-ekonomskog saveta.

"Vi praktično nemate o čemu da pregovore ako nemate obrazloženje", rekao je on i istakoa da je postojeći Zakon o radu dobar i da je u interesu i poslodavaca, kao i radnika.

Čanak je rekao da je problem samo što se postojeći zakon ne primenjuje i pozvao Vladu da počne da ga primenjuje.

Orbović je istakao da na način na koji se Ministarstvo privrede Srbije ponaša u pregovrima govori da ne uvažava socijalne partnere.

"Ne možemo prihvatiti da ovako značajna pitanja za zaposlene, za građane i budućnost i maladost Srbije koja treba u nekom trenutku da se zaposli da imaju ovakav zakon", rekao je Orbović i naveo da bi njegovim usvajanejm zarade bile smanjenje za četiri do osam odsto.
Lideri reprezentativnih sindikalnih centrala, S S S S i "Nezavisnosti" su najavili da kao zvanični pregovarači neće učestvovati ni u razgovorima oko predloga novih zakona o radu i zakona o stečaju, ali da će kao građani učestovati u javnim raspravama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: