Tramp i šeik u trci za Generalštab?

Stručnjaci kažu da će saradnike Donalda Trampa zanimati vrhunske lokacije poput Generalštaba za izgradnju hotela. I Arapi najavljivali kupovinu Generalštaba.

Srbija

Izvor: B92, Novosti

Četvrtak, 21.11.2013.

09:26

Default images

Američki biznismen Donald Tramp poslaće tim saradnika kako bi videli lokacije za eventualnu izgradnju ekskluzivnog hotela u okviru lanca hotela "Tramp“.

To je rezultat sastanka premijera Srbije Ivice Dačića sa Trampom u Njujorku, na kojem je bilo reči o potencijalnoj investiciji.

"To je za Srbiju veoma značajno, jer bi dolazak Trampa i njegovih investicija bio poziv i drugim ozbiljnim investitorima", rekao je Dačić.

Tramp je vlasnik lanca od osam hotela i mnogobrojnih nekretnina, uglavnom na teritoriji Amerike. Njegovi hoteli su, praktično, veliki centri u kojima se nalaze restorani, galerije, kockarnice, golf-klubovi, skejt-parkovi, kafići, tržni i spa centri.

Dobri poznavaoci prilika smatraju da će njegove saradnike zanimati isključivo vrhunske lokacije poput Generalštaba ili, pak, neki od prostora u centru koji su već dodeljeni, a investitori su ostali bez novca za izgradnju. Kao jedna od mogućih lokacija spominje se i Novi Beograd, jer se poslednje Trampove investicije nalaze u modernim delovima grada i podrazumevaju kombinaciju apartmana sa hotelima i tržnim centrima.

"Dolazak Trampa bio bi dobar marketinški potez za promociju turizma Srbije", kažu u Udruženju hotelijera Srbije.

Kao što smo juče objavil, lanac hotela Donalda Trampa (Trump Hotel Collection) čini ukupno devet objekata u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Panami. Interesantno je da Tramp trenutno ne poseduje nijedan hotel van američkog kontinenta.

u Evropi, odnosno u Istanbulu, postoji samo jedan "Tramp tauers“ hotel čiji on nije vlasnik, već je u pitanju franšiza.

Generalštab želeo i šeik

Inače, do sada investitori nisu bili zainteresovani za kupovinu zgrade Generalštaba, jer taj objekat ima status spomenika kulture i ne sme mu se promeniti prvobitni izgled.

Međutim, prošle godine, prilikom posete princa prestolonaslednika šeika Muhameda bin Zajeda al Najhana, bilo je reči da su investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zainteresovani za izgradnju luksuznog hotela na mestu gde se nalazi urušena zgrada Generalštaba u Beogradu.

Mediji su preneli da Arapi žele da na toj lokaciji sagrade najluksuzniji hotel u Evropi.

Ideju o izgradnji hotela pomenuo je šeik Abu Dabija Muhamed bin Zajed prilikom nedavne posete Beogradu,.

Ovo zdanje u samom centru Beograda, bombardovano u proleće 1999. godine, svojevremeno je bilo procenjeno na oko 45 miliona evra jer zauzima ukupnu površinu nešto veću od 30.000 kvadratnih metara. Status spomenika kulture moguće je promeniti. Direkcija za imovinu bi trebalo da podnese zvaničan zahtev Zavodu za zaštitu spomenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: