Završen "Belgrade Venture Forum"

Najveći investicioni forum na Balkanu "Belgrade Venture Forum" završen je večeras u Beogradu uručivanjem nagrada za najbolju projektu startap ideju.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 20.11.2013.

20:28

Default images

Prvo od šest mesta pripalo je domaćoj firmi "Stroberi enerdži" (Strawberry energy) za solarni punjač za mobilne telefone.

Organizator foruma i izvršni direktor organizacije SEVEN (Serbian Venture Network) Miloš Došen je rekao Tanjugu da su kompanije imale prezentacije pred investitorima tokom dvodnevnog foruma i da pobednici dolaze iz inovativnih oblasti - zelene energije, "izmenjene stvarnosti", medicinskih naprava i informacionih tehnologija.

Ukupno je bilo prijavljeno više od 130 kompanija sa poslovnim idejama, a u užem izboru se razmatralo 38.

Kompanija "Strawberry energy" je inovator solarnog punjača za mobilne telefone i do sada je postavila 12 javnih solarnih punjača "Strowberry Drvo" u Srbiji i regionu.

Ta firma je na forumu dobila glavnu nagradu od 1.000 evra.

Došen je rekao da je na forumu učestvovalo više od 40 eminentnih govornika iz poslovnog sveta, a učestvovali su i predstavnici 30 investitora u Srbiji, koji privatno finansiraju preduzeća u IT sektoru i sličnim oblastima.

Forum je bio, prema njegovim rečima, glavno mesto za sklapanje novih poslova i uspostavljanje kontakata.

Nagrade su, takođe, dobile firme "Lajv vju studio", "Arturus", "Telekardio", "Festomat" i "Mobikupon".

Investitori su pokazali interesovanje da izuzetne projekte investiraju od 10.000 do nekoliko miliona evra po kompaniji, a fondovi kojima upravljaju su vredni više od tri milijarde evra.

Učesnici "Venture foruma" u Beogradu poručili su da je budućnost razvoja ekonomije, ulaganje u startapove i privlačenje privatnih "venčer kapital fondova", a predstavnici akademskih institucija i kompanija ukazuju da su u tom procesu veoma važne i akademske institucije koje mladima mogu da daju dobre smernice za oblast preduzetništva.

Siniša Perović iz "Majkrosoft Srbija" rekao je da mlade od prve godine fakulteta ili srednje škole treba učiti i davati im smernice za dalje poslove kako bi posle školovanja mogli da "naprave" nove manje kompanije na ovom tržištu.

"Akademske institucije mogu odigrati ključnu ulogu u takvom procesu time što će studentima ponuditi softver, koji danas postoji besplatno u okviru Majkrosoftovih programa i tako što će ih naterati da nađu ideju, naprave mini inkubatore na fakultetu koji će učiti mlade ljude osnovnim stvarima u oblasti preduzetništva", rekao je Perović za Tanjug.

Kako je naveo, ukoliko se ispostavi da startap zavredi pažnju i mladi započnu svoju karijeru, na taj način će se pomoći i lokalnim ekonomijama da krenu napred.

"Ključna stvar u tom procesu je da stvorimo dovoljno malih firmi koji će zapošljavati 10, 15 ili 20 ljudi jer samo tako lokalna ekonomija može da ide napred", naveo je on.

Kako je rekao, startap scena sve je jača i jača svaki dan, što pokazuje i održavanje Venture foruma u Beogradu.

Perović je naveo da je to jedan od ključnih pokazatelja da domaće preduzetništvo postaje sve jače.

Forum je u sredu otvorio ministar privrede Saša Radulović.

Na forumu su predstavljeni primeri najbolje prakse uspešnih evropskih regiona, kao što su Flandrija i Baskija.

Na konferencijskom delu foruma su pokrivene teme: Žene u preduzetništvu, Korporativno investiranje, Izazovi i prilike prekograničnih investicija, Akademske institucije i preduzetničke kompanije, Nove tehnologije u zdravstvu...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: