Telekom: Berza ili privatizacija?

Privatizacija ili izlazak na berzu? Ponovo se otvara pitanje - šta bi u budućnosti bilo bolje za Telekom.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 20.11.2013.

16:09

Default images

Stručnjaci misle da bi izlazak Telekoma na berzu bio koristan za ovu kompaniju, ali i za građane i za tržište.

Sudbina Telekoma ponovo je aktuelna. U javnosti se pojavio predlog da ta kompanija izađe sa delom akcija na berzu, ali je ostalo nejasno da li iza predloga stoji neko ministarstvo, a nije poznato ni da li bi Vlada podržala taj plan.

Direktor Beogradske berze Siniša Krneta uveren je da bi ponuda akcija Telekoma donela višestruku korist - jedna od njih je i privlačenje ulagača, ali i oživljavanje rada berze, koja je prema većini ocena, pred gašenjem.

“Berza bi bila tada jedan privlačniji dom, privlačnije mesto za same investitore, koji bi se tada ponovo - verovatno, mi se nadamo tome - vratili u Srbiju kao investitori. Očekivano bi i druge kompanije čijim se akcijama trguje takođe učinile metama takvih investicija“, ocenjuje Krneta.

Građani bi, kaže direktor Beogradske berze, u tom slučaju mogli da trguju akcijama koje su dobili, a to bi moglo da bude i alternativa štednji u bankama.

I Radojka Nikolić iz Biznis magazina, veruje da bi izlazak Telekoma na berzu bio dobar potez. Vladi, kako kaže, to u ovom trenutku možda ne odgovara, jer tako dobijeni novac ide samoj kompaniji i ulaže se u unapređenje njenog rada.

“Zašto to u ovom momentu ne odgovara Vladi, zato što u projekcijama koje smo mogli da naslutimo i da se uverimo, oni računaju na privatizaciju, što znači da bi novac išao u budžet za popunjavanje troškova i rupa kojih ima napretek“, kaže Nikolićeva.

Na berzi se, objašnjava Nikolićeva, nudi četvrtina procenjene vrednosti kompanije i niko ne može da postane većinski vlasnik tim putem, dok bi privatizacija omogućila državi da proda većinski paket akcija Telekoma.

Današnji "Blic" piše da plan Ministarstva privrede da Telekom privatizuje kroz inicijalnu emisiju hartija od vrednosti na berzi ne može dobiti podršku Vlade. Ovom listu je u Vladi Srbije rečeno da je plan države da se većinski udeo u nacionalnom operatoru proda, ali u trenutku kada to bude najoptimalnije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: