"Ima zainteresovanih za Železaru"

Ministar privrede Saša Radulović potvrdio je večeras da postoje investitori zainteresovani za ulaganje i preuzimanje Železare Smederevo.

Srbija

Izvor: RTS

Utorak, 19.11.2013.

21:15

Default images

Radulović kaže da pre toga bilansi smederevskog giganta moraju biti očišćeni i da do kraja godine mora da bude poznata lična karta preduzeća, kako bi mogli da se započnu razgovori s potencijalnim ulagačima.

"Ima nekoliko zainteresovanih. Međutim, ne želim da podgrevam lažne nade, ali zaista postoje zainteresovani", potvrdio je Radulović i skrenuo pažnju da dosadašnji način subvencionisanja državnih preduzeća, građani i budžet Srbije - jednostavno više ne mogu da podnesu.

Radulović je u izjavi RTS-u rekao da Vlada napušta dosadašnji propali model za sva preduzeća u restruktuiranju, pa i za smederevsku Železaru, koji je doveo do problema i preći će se na nove modele rešavanja njihovih problema.

"Bilansi Železare moraju da budu očišćeni, mora da se ustanovi pravo stanje u Železari i nakon toga jedino rešenje za Železaru je pronalaženje investitora", najavio je ministar privrede.

Do kraja godine, ministar Radulović očekuje čistu ličnu kartu preduzeća, kako bi početkom naredne godine mogli da otpočnu i konkretni razgovori sa investitorima.

Smederevska Železara pod imenom Sartid prodata je u martu 2003. američkom "Ju-Es stilu" za 23 miliona dolara i do početka 2012. godine bila je veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.

Železara je ponovo prešla u vlasništvo države Srbije od januara 2012. godine, kada je "Ju-Es stil" odlučio da je proda za dolar zbog gubitaka fabrike usled pada cene čelika na svetskom tržištu zbog ekonomske krize.

Od tada do danas, Vlada Srbije je odobravala subvencije za njen oporavak i pokretanje proizvodnje.

Savetnik ministra Radulovića, Aleksandar Stevanović, izjavio je ranije za B92 da ni gašenje smederevske Železare nije isključeno, ali da je to poslednja opcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: