Dovitljivo tumačenje preporuke NBS

Guverner Jorgovanka Tabaković kaže da biti kontrole primene preporuke za kredite u švajcarskim francima, jer neke banke pokušavaju da je ne primene u punoj meri

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 19.11.2013.

13:14

Default images

Na predstavljanju izveštaja o inflaciji, ona je rekla da neke poslovne banke preporuku koja se odnosi na privremene olakšice u otplati stambenih kredita u francima tumače "dovitljivo" i "kreativno", kako bi izbegle troškove.

"Kreativnost se svodi na to da se preporuke NBS ne primene u punoj meri, nego samo u meri koja neće banku dovesti u situaciju da ima troškove. Ako banka nema troškove to znaci da ni građani neće imati olakšanja koja je Narodna banka preporukom preporučila", rekla je Tabakovićeva.

Guvernerka je precizirala da u primeni preporuka NBS oko rešavanje kredita u švajcarskim francima i u vraćanju kamata koje su, kako je rekla, naplaćivane od građana "pod firmom neodredive", poslovne banke navode da bi "u uslovima pune primene preporuka imale takve i takve troškove".

"E pa vidite, takve eufemizme pune preporuke i delimične preporuke koje će neke banke primenjivati, mogu da budu prošlost", rekla je ona.

Tabakovićeva je istakla da će NBS kao regulator koristiti svoje pravo da pročita svaki zapisnik s upravnog odbora svake banke i da vidi kako to dovitljivo neke banke žele da primene preporuke oko kredita u švajcarskim francima, i načina na koji su poslovne banke naplaćivale kamate građanima "pod firmom neodredive".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: