Zeleni: Građane da pitaju o niklu

Stranka Zeleni Srbije saopštila je da osuđuje rešenje Ministarstva rudarstva kojim se produžava dozvola za istraživanje nikla u okolini Trstenika.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.11.2013.

15:35

Default images

Oni ističu da država mora da uvaži volju građana.

U saopštenju se ističe da se tim potezom direktno krši Arhuska konvencija čija je Srbija potpisnica, a kojim se garantuje učešće lokalne samouprave u odlučivanju o životnoj sredini.

"Tom odlukom krši se i volja gradjana Trstenika, ali i Aleksandrovca, Kruševca, Vrnjačke Banje, Arandjelovca, Topole i drugih, koji ne žele negativne posledice koje sa sobom nosi eksploatacija nikla", dodaje se u saopštenju i podseća da su pre usvajanja tog rešenja, odbornici Opštine Trstenik jednoglasno usvojili odluku kojom se zabranjuje istraživanje i eksploatacija te rude na njihovoj teritoriji.

Zeleni Srbije navode da se radi o interesu 300.000 stanovnika od kojih se polovina bavi poljoprivredom, i koji će ostati bez sredstava za život ako se zemljište ili izvori mineralne vode unište.

"Računica o koristima i šteti takvog projekta mora pored ekonomskog kapitala da sadrži i ekološki kapital životne sredine i zdravstveni kapital gradjana. Nekoliko stotina radnih mesta koje rudnik sa sobom nosi, to ne može da nadoknadi", piše u saopštenju.

Zeleni Srbije smatraju da je Vlada Srbije dužna da poštuje volju lokalne samouprave i gradjana koji su je izabrali za svoje predstavnike.

"Zeleni Srbije se slažu da je ruda nikla dragocena, ali smatraju da je potrebno da se ona sačuva za buduće generacije koje će umeti da je iskoriste na način koji neće ugroziti životnu sredinu i druga prirodna bogatstva, koja su sigurno od većeg značaja", zaključuje se u saopštenju Zelenih Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: