Divlja gradnja koči dalekovod

Vlasnici zemljišta iz Grocke ometaju radove na završetku trafostanice "Beograd 20", pišu "Večernje novosti".

Srbija

Izvor: Novosti

Nedelja, 10.11.2013.

15:07

Default images

Žitelji Grocke kroz čija imanja bi trebalo da prođe pristupni dalekovod za realizaciju projekta trafostanice "Beograd 20", već duže vreme ne mogu da se dogovore o visini naknade za zemljište.

Upornim odbijanjem da trafo prođe kroz njihova dvorišta, a kablovi iznad kuća, kako kažu u "Elektromreži Srbije" (EMS), koče posao na izgradnji trafostanice neophodne za sigurno snabdevanje građana strujom.

Kako su "Novostima" rekli u EMS-u, imaju sve neophodne saglasnosti i dokumentaciju za početak izgradnje visokonaponskog dalekovoda Beograd - Pančevo do trafostanice "Beograd 20", kao i potvrdu Vlade Srbije da je u pitanju projekat od javnog interesa.

Početak radova bi trebalo da bude u martu sledeće godine i nadaju se da će do tada da se dogovore sa 30 meštana nelagelnih kuća koji koče posao.

"Vlasnici parcela se ne protive samo da dalekovodi budu postavljeni na njihovim parcelama, već i da iznad njihovih parcela, na kojima su podigli nelegalne objekte, prolaze kablovi - provodnici koji spajaju dalekovode. Strahuju da im zračenje može naškoditi", kaže Monika Novčić iz EMS-a.

"Baš zbog sigurnosti od zračenja, iako je to dodatno poskupelo projekat, predviđena minimalna visina provodnika duž cele trase podignuta je na 21 metar, za 10 metara više od standardne visine", objašnjava ona.

Faktor bezbednosti je tako zbog predostrožnosti 2,5 puta veći od predviđenog zakonom o zaštiti od nejonizujućeg zračenja. On je u projektu "Beograd 20" - 125, a prema evropskim propisima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije i nezavisne Međunarodne komisije za zaštitu od nejonizujućih zračenja predviđen je faktor 50.

"Rešenje imovinskih odnosa ima ključnu ulogu za ovaj projekat, gde od 55 pravosnažnih rešenja imamo svega 25 sa postignutim sporazumom o visini naknade, što govori o masovnom protivljenju vlasnika da postignu dogovor o naknadi za eksproprisano zemljište", izjavila je Jelena Matejić, izvršni direktor za investicije "Elektromreže Srbije".

"Za svako, pa i minimalno, pomeranje dalekovoda potrebno je pet godina da se pribavi nova tehnička i investiciona dokumentacija, a Beograd nema luksuz da može da čeka", dodaje ona.

Kako u EMS-u kažu, situacija je takva da svako dalje odlaganje ozbiljno ugrožava elektroenergetski sistem Srbije i napajanje dvomilionskog grada, uključujući bolnice, porodilišta, škole, predškolske ustanove, republičke i gradske ustanove i stambene objekte.

"Svaki kvar na postojećoj visokonaponskoj mreži dovodi do restrikicija u snabdevanju električnom energijom. Radovi na terenu su planirani za mart 2014. godine i trajaće oko godinu dana", objašnjava Novčićeva.

Postupak eksproprijacije zemljišta radi postavljanja dalekovodnih stubova pokrenut je pred nadležnima opštine Grocka oktobra 2009. godine, a okončan je donošenjem poslednjih rešenja o eksproprijaciji krajem 2012. godine.

Za sva stubna mesta dalekovoda izdata su konačna rešenja o eksproprijaciji i rešenja Ministarstva finansija o ulasku u posed.

"Elektromreža Srbije" je spremna da građanima čiji se objekti nalaze u planiranom koridoru dalekovoda, pomogne da legalizuju svoje objekte.

U skladu sa tehničkim mogućnostima i uz saglasnost davaoca akta o urbanističkim uslovima, EMS će osigurati najneophodnija prilagođenja u tehničkoj dokumentaciji i dati svoju saglasnost u procesu legalizacije njihovih objekata pred nadležnim organima opštine Grocka i grada Beograda.

Izgradnja trafostanice "Beograd 20" bila je predviđena još u Planu investicione izgradnje 1985-1990. godine, sa rokom ulaska u pogon 1990. godine.

Međutim, zbog problema sa lokacijom ove TS, kao i zbog nedostatka finansijskih sredstava, nije došlo do realizacije projekta.

Poslednja promena lokacije dogodila se zbog snažnog protivljenja građana 2003. godine, iako je bila pribavljena sva tehnička i investiciona dokumentacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: