"SIEPA nije odgovorna za garancije"

Direktor SIEPE Božidar Laganin izjavio je za "Politiku" da ta agencija nema nikakvu obavezu da se stara o bankarskim garancijama, jer to nije njen posao.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 10.11.2013.

12:04

Default images

On je to rekao povodom saznanja tog lista u Ministarstvu privrede da problem u SIEPI nije samo pola miliona evra nenaplativih garancija, obuvaćenih krivičnom prijavom, koju je podnelo Ministarstvo, već da taj iznos dostiže dva miliona evra, ako se doda 17 garancija banaka u stečaju, koje nisu blagovremeno zamenjene ili aktivirane.

Reč je o garancijama Agrobanke i Razvojne banke Vojvodine.

Laganin je objasnio da su ugovori sklapani između firmi koje dobijaju podsticaje i Ministarstva finansija i privrede, precizirajući da su bankarske garancije izdavane u korist Ministarstva i da je ono jedino moglo da ih aktivira.

Posao SIEPE je bio da raspisuje javne pozive, prikuplja ponude i predloži projekte za subvencionisanje, a njene obaveze su posle zaključenja ugovora prestajale, kazao je on, dodajući da je "Nacionalna korporacija za zaposljavanje kontrolisala da li se poštuje ugovor u delu o zapošljavanju, a Agencija za privatizaciju da li su ispunjene investicione obaveze".

Izvor "Politike" u Ministarstvu je naveo da je ministar Saša Radulović šokiran saznanjem o visini nenaplativih garancija, precizrajući da je država izgubila kontrolu nad 2,07 miliona evra plasiranih sredstava, što znači da Ministarstvo sada nema instrumente da kontroliše tri godine realizacije investicija, kao ni održavanje broja zaposlenih.

To znači da je Ministarstvo finansija i privrede sklapalo ugovore sa preduzećima o davanju subvencija, uz uslov da zaposle određen broj radnika u tačno određenom periodu, s tim što je svaki investitor morao da položi bankarske garancije koje bi bile aktivirane, u slučaju da firma ne ispuni svoje obaveze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: