Ko je kriv za silikon u pirinču?

Pirinač u kom su se pored žitarice našle i kuglice za upijanje vlage povučen je iz prodaje.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 09.11.2013.

16:56

Default images

Ostaje da nadležni utvrde da li je propust nastao u procesu proizvodnje, transporta, pakovanja ili prometa.

Međutim pojava još jedne namirnice koja bi mogla da ugrozi nečije zdravlje otvorila je ponovo pitanje ko kontroliše namirnice koje svakodnevno jedemo i koliko su one bezbedne.

Rigorozna kontrola nije pomogla, u pakovanju pirinča našlo se i nešto što nije smelo. Kuglice koje upijaju vlagu tokom transporta završile su u tanjiru potrošača a zajedno sa teorijama kako su tu dospele proširile su se i zabrinjavajuće informacije. Od toga da je pirinač uvezen iz Tajlanda, do sumnje da je namirnica - genetski modifikovana.

"Na samoj deklaraciji stoji da je pirinač uvežen iz Vijetnama a Zavod za javno zdravlje koj je izdao izveštaj o analizi gotovih proizvoda potrvrđuje ispravnost proizvoda i to nije genetski modifikovan proizvod. Kuglice nisu štetne po zdravlje a s obzirom da se na svakom džaku nalazi kesica prišivena tih silikonskih kuglica moguće je da i pored rigorozne kontrole koja se sprovodi u preduzežu i to unazad pet godina, da je došlo do takvog propusta", kaže Slađana Atanasijević tehnolog u preduzeću Moravka.

Ni firma koja pakuje i distribuira pirinač ni nadležna inspekcija ne spore da se na rafovima našla roba koja nije namenjena za jelo.

Prilikom kontrole utvrđeno je da je postojala mogućnost da je (usled oštećenja kesica sa silikonskim kuglicama koje skupljaju vlažnost a nalaze spolja u zbirnom pakovanju), silikon dospeo u pirinač pre pakovanja i da je kao takav stigao na rafove. Ukoliko se kesice sa silikonskim kuglicama pažljivo odvajaju od vreće, nema opasnosti od njihovog upadanja u proizvod.

Ostaje činjenica da je put pirinča od polja do trpeze bio dug. Poreklom iz Vijetnama, u Beograd je uvezen iz Hrvatske, a pakovan u Leskovcu.

Od uvoznika, preko poljoprivredne inspekcije i Centra za zaštitu potrošača, do prodavca svi su odgovorni za bezbednost hrane tvrde u Udruženju potrošača

"Lanac odgovornih je vrlo lako utvrditi pitanje je hoćemo li istrajati na onom što je stvarna odgovornost z aneispravnost proizvoda koji se našao na tržištu jer takav nij esmeo da izađe iz magacina. Potrošači u Srbiji i svetu ne mogu i ne smeju da daju blanko poverenja onima koji se bave proizvodnjom i prometom robe pošto postoje realne opasnosti", kaže Petar Bogosavljević iz Udruženja za zaštitu potrošača.

Promet problematičnog pirinča je zabranjen a sve sporne količine su povučene iz prodaje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: