Ist kapital: "NIS otkriće godine"

NIS je dobitnik prestižne nagrade koju dodeljuje Ist kapital u kategoriji "Otkriće godine“.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 09.11.2013.

11:41

Default images

NIS je prva energetska kompanija u svetu i prva srpska kompanija koja je primila ovo prestižno priznanje, koje je uručeno na svečanoj ceremoniji u Stokholmu, saopšteno je iz NIS-a.

U obrazloženju nagrade koju dodeljuje švedska kompanija Ist kapital, specijalizovana za ulaganja na tržištima u razvoju se navodi da je NIS, jedna od najvećih vertikalno integrisanih kompanija u Jugoistočnoj Evropi, prošla kroz ogromnu transformaciju od prodaje 2008.

"Modernizacija, uvođenje novih tehnologija i unapređenje poslovnih procesa su NIS, iz preduzeća koje je pravilo gubitke, doveli do visoko profitabilne kompanije sa profitom od 500 miliona dolara u 2012. U isto vreme, NIS je napravio ogroman napredak u korporativnom upravljanju. Sa svojim transparentnom komunikacijom prema manjinskim akcionarima, uvodeći jasnu dividendu politiku, NIS je uspostavio nove standarde korporativnog upravljanja među kompanijama u Srbiji“, navodi se u obrazloženju nagrade koja se dodeljuje za izuzetne rezultate u oblasti prodaje, tržišnog učešća i rasta profita.

Inače, ovo je deseta godina otkako je Ist kapital ustanovio nagrade za izvanredne rezultate koje postižu kompanije u njihovom investicionom portfoliju. Ist kapital je osnovan 1997, sedište kompanije je u Stokholmu, upravlja sa 3,6 milijardi evra sredstava. Svoju investicionu strategiju Ist kapital bazira na poznavanju tržišta , analizi poslovanja i čestim posetama investicionih timova kompanijama u čije akcije ulažu sredstva.

Ist kapital je sa 0,24 odsto učešća u kapitalu drugi po veličini mali akcionar NIS-a.

"Ovo je priznanje da smo na pravom putu i da su investicije u razvoj i inovacije od dve milijarde evra u poslednje četiri godine dovele do pravih rezultata. Drugo, nagradu nam dodeljuje akcionar koji nas poznaje bolje od ostalih i koji pažljivo motri na naše poslovne poteze. Mogu da vam obećam da ćemo nastaviti da poslujemo transparentno, da unapređujemo našu efikasnost i da ulažemo u rast i razvoj 1,5 milijardi evra u ovoj i u naredne dve godine“, rekao je Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: