Finansijske institucije bolje rade?

Korisnici finansijskih usluga u Srbiji uputili su u prvih devet meseci ove godine 1.097 prigovora na rad finansijskih institucija.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 09.11.2013.

11:18

Default images

Od toga se 82,8 odsto odnosilo na rad banaka, objavila je centralna banka.

Centar NBS za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga primio je 16,5 odsto prigovora manje u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Od ukupnog broja prigovora, postupanje je završeno u 822 slučaja, od čega se njih 615, ili tri četvrtine odnosi na neosnovane prigovore, a 207, ili jedna četvrtina na osnovane prigovore.

U navedenom periodu korisnici su na rad banaka uputili ukupno 908 prigovora, što je 19,4 odsto manje u odnosu na isti period 2012. godine. Najviše obaveštenja odnosi se na kredite - 56,61 odsto, tekuće račune - 16,85 odsto i platne kartice - 14,21 odsto. Korisnici su se NBS najčešće obraćali zbog nerazumevanja načina utvrđivanja nove visine rata tokom usklađivanja ugovora sa Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga zaključenih pre početka primene tog zakona.

Obraćali su se i zbog zahteva za povraćaj sredstava koja je banka više obračunala i naplatila pre početka primene zakona po osnovu primene promenljive, a neodredive nominalne kamatne stope čija visina je bila povećana u odnosu na prvobitno ugovorenu.

Prigovori su upućeni i zbog poteškoća u izmirivanju obaveza po osnovu zaključenih ugovora o kreditu, kreditnim karticama ili dozvoljenom prekoračenju po tekućem računu, kao i nemogućnosti da se izvrši refinansiranje tih dugovanja, naročito kada je reč o potraživanjima banaka koja su indeksirana u švajcarskim francima.

Korisnici su se obraćali i zbog nedoumica u vezi s visinom naknade koju treba platiti pri prevremenoj otplati kredita za one ugovore koji su zaključeni pre početka primene zakona, neobaveštavanja klijenata o obavezi obračunavanja naknade za održavanje računa.

Prigovori su se odnosili i na neprimenjivanje preporuka NBS u vezi sa stambenim kreditima u švajcarskim francima i preporuka u vezi s primenom ugovorenih neodredivih elemenata promenljive kamatne stope pre početka primene zakona.

NBS je od januara do septembra zbog kršenja odredbi Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga novčano kaznila Pireus banku i izrekla mere s nalogom za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti. U prvih devet meseci centru su upućena 183 obaveštenja na rad društava za osiguranje, ili za tri odsto više nego u istom periodu 2012. godine.

Najveći broj pristiglih obaveštenja odnosi se na autoodgovornost - 51,4 odsto i životno osiguranje - 19,1 odsto.

Osiguranici su se najčešće žalili na visinu ponuđene naknade štete, neblagovremene isplate po osnovu naknade štete, odbijanje isplate nespornog dela te štete, probleme u ostvarivanju prava po osnovu polisa životnog osiguranja, probleme sa evropskim izveštajem kao dokaznim sredstvom i probleme u ostvarivanju prava po osnovu polise životnog osiguranja u slučaju nemogućnosti daljeg plaćanja premije.

Na rad davalaca finansijskog lizinga upućeno je šest prigovora ili 0,5 odsto ukupnog broja obaveštenja. Centar je primio i 504 preuranjena prigovora, koja su mu upućena bez prethodnog obraćanja odgovarajućoj finansijskoj instituciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: