Krivična prijava protiv Laganina?

Ministarstvo privrede podnelo je krivičnu prijavu protiv direktora agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Božidara Laganina, piše "Politika".

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 09.11.2013.

09:39

Default images

Prema pisanju lista, Laganin se tereti za nesavestan rad u službi.

U krivičnoj prijavi, u koju je list, kako tvrdi, imao uvid, Laganin se tereti da je propustio obavezu da obavesti nadležno Ministarstvo privrede i Komisiju za razmatranje prijava da SIEPA ima osam nenaplativih bankarskih garancija u vrednosti od 555.250 evra.

Reč je o obezbeđenju koje su izdale državne banke koje su otišle u stečaj - Agrobanka i Razvojna banka Vojvodine - i to za tri preduzeća.

Krivičnom prijavom Laganin se tereti zato što garancije ovih banaka nisu blagovremeno zamenjene za validna sredstva obezbeđenja.

Agencija je dužna da se stara o naplativosti garancija, a ona to nije učinila, niti je obavestila nadležno ministarstvo. Potraživanje po ovim garancijama tadašnje Ministarstvo finansija i privrede i SIEPA nisu prijavili u zakonskom roku Privrednom sudu koji vodi stecaj ovih banaka.

Samo dan pošto je novi ministar privrede Saša Radulović stupio na dužnost, od njega je traženo da prosledi šest garancija bankama na naplatu, iako te banke više ne postoje, navodi "Politika".

Prema saznanjima lista, u postupku interne kontrole, koju već dva meseca sprovodi Ministarstvo privrede, otkrivene su brojne finansijske mahinacije u radu SIEPA.

Ministarstvo je obimnu dokumentaciju prosledilo nadležnom tužilaštvu i Upravi kriminalističke policije (UKP).

UKP je, navodi list, u četvrtak bila u SIEPA i inspektori su razgovarali s Laganinom, a za narednu nedelju predviđeni su informativni razgovori sa službenicima koji su radili na konkretnim predmetima.

Pored bankarskih garancija, pod lupom policije nalaze se i javne nabavke, organizacija i opremanje promotivnih sajmova u inostranstvu, odluke o dodeli bespovratnih sredstava favorizovanim investitorima, ali i "sivi fondovi" kojima je raspolagao menadžment Agencije, navodi "Politika".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: