Alžir šansa za naše graditelje

Okvirna vrednost investicionih radova, koje Alžir planira u narednih 10 godina, je oko 250 milijardi dolara, kaže za Goran Rodić, ekspert za građevinarstvo.

Srbija

Izvor: Novosti

Petak, 08.11.2013.

21:30

Default images

Zidaće se oko milion stanova, zatim brane, sistemi za vodosnabdevanje, navodnjavanje, bolnice, putevi i drugi infrastrukturni objekti. Naša građevinska operativa u ovoj zemlji je dobrodošla, a da je to tako svedoče i potpisani sporazumi o ekonomskoj saradnji.

"Mi smo tradicionalno prisutni na tom tržištu, izgradili smo hiljade stanova, veliki broj hotela, brana, puteva i ostalu infrastrukturu", navodi Rodić za „Novosti“.

Četiri naše firme imaju formirana zajednička preduzeća sa Alžircima. Trenutno „Putevi Užice“ grade bolnicu vrednu oko 200 miliona dolara, a priprema se ugovor sa „Hidrotehnikom“ za izgradnju nasute brane i vrednost tog posla je oko 75 miliona evra. Posla u Alžiru ima za višegodišnju uposlenost naših kapaciteta od projektovanja, nadzora, izvođenja radova i kasnije do održavanja tih vitalnih sistema posebno kada je reč o hidrograđevinskim objektima.

Rodić navodi da potpisani sporazumi sa Alžirom moraju ozbiljno da se shvate i da struka treba maksimalno da bude uključena.

"Da bismo radili te velike poslove, koje Alžir planira, naša preduzeća moraju organizovano da nastupe na tom tržištu. Zatim, potrebno je da se potpišu bilateralni sporazumi, kako bi naši radnici imali potpunu zaštitu", ističe Rodić.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i alžirski ministar za vodne resurse Hosin Nesib potpisali su u četvrtak Memorandum o saradnji u oblasti vodnih resursa i uređenja vodnih režima, sporazume u oblasti ulaganja, saradnje nacionalnih arhiva, kao i protokol o saradnji srpskog preduzeća „Salsef“ i „Frigomedit“ iz Alžira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: