Slaba kontrola uvozne robe

Pirinač sa silikonskim perlama, genetski modifikovana soja ili švercovano meso sve češće mogu da se nađu na našim rafovima i plaše potrošače u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 08.11.2013.

21:15

Default images

U ponudi su sve češće prehrambeni proizvodi koji ne ispunjavaju osnovne zahteve ispravnosti, uz tendenciju pada kvaliteta pod uticajem smanjene kupovne moći i oslabljenog sistema kontrole.

Kontrole namirnica proređene su zbog manjka novca, a analiza uvoznih proizvoda oslanja se samo na znanje i iskustvo inspektora, tvrde stručnjaci. Sistem kontrole u Srbiji ranije je efikasno funkcionisao, kada su inspekcije imale veća ovlašćenja i viši stepen koordinacije.

"Očigledno da je u ovom slučaju inspekcija zatajila, morala je da sprovede detaljnu kontrolu robe koja prelazi granicu. Naš problem je u tome što smo zemlja koja nema dovoljno kadrova, niti je opremeljena da može kontrolisati tako detaljno sve što ulazi u zemlju", kaže za „Novosti“ Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.

Jasna Mastilović, tehnolog sa novosadskog instituta za prehrambenu tehnologiju, kaže za „Novosti“ da u „proizvodima ne sme da se nađe ništa što je fizička kontaminacija, čak i onda kada nije štetno“. Po Zakonu o bezbednosti hrane, u datom slučaju, kompletna količina pirinča mora da se povuče iz prometa.

"Poljoprivredna inspekcija zabranila je promet spornog proizvoda i uzorkovala zatečeni upakovani proizvod u magacinu, koji je odmah dat na analizu Zavodu za javno zdravlje u Leskovcu" - kažu u Ministarstvu.

Ona dodajke da je sa tržišta povučena sporna serija tog proizvoda i proizvođaču naloženo da otkloni nepravilnost u HACCP planu, kao i da inspektora obavesti o preduzetim merama.

"Apsorberi mogu da se nađu u hrani, ali da budu odvojeno upakovani i da to bude naglašeno na ambalaži. Tako, se recimo, proizvode trajne vrste hleba, koje imaju trajnost i po šest meseci", ističe Mastilovićeva.

I mada nas uverevaju da su kontrole redovne, a namirnice zdravstveno ispravne, kvalitet je u najmanju ruku sumnjiv. Ta strepnja se pojačava nakon izjava potrošačkih organizacija da kod nas više od dve godine nisu rađene uporedne analize namirnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: