Smenili Đilasa pa odobrili plan

Ministarstvo građevine i urbanizma dalo je saglasnost za novi urbanistički plan Beograda 25. septembra, samo dan nakon smene gradonačelnika, piše Blic.

Srbija

Izvor: Blic

Petak, 08.11.2013.

15:16

Default images

List navodi da je resornom ministarstvu još u decembru plan dat na proveru.

U gradskoj upravi kažu da je grad ovim izgubio nekoliko važnih donacija i skoro godinu dana za izgradnju, kao i da je održavanje očigledno bilo političke prirode.

U resornom ministarstvu tvrde da gradnja nije bila zaustavljena.

"Saglanost nam je stigla tek pre dva dana. Na kraju je ministar Velimir Ilić potpisao dokument kakav je i prvobitno predat još u decembru, zbog čega se nameće pitanje da li je plan zadržavan s namerom da se koči gradska vlast i gradonačelnik. Reč je o 50 osto infrastrukturnh projekata na teritoriji celog grada", objašnjava Dejan Vasović, gradski arhitekta.

Prema njegovim rečima, grad će i dalje morati da čeka sa gradnjom jer GUP sada mora na izglasavanje u Gradsku skupštinu, koja će se formirati tek nakon novih gradskih izbora.

"Ako budemo čekali narednu sednicu, može se lako desiti da tek u junu krenemo u realizaciju, što će biti skoro dve godine zaostatka", dodaje Vasović.

U Ministarstvu građevinarstva i urbanizma tvrde da su uvidom u dostavljeni dokument u decembru nadležne gradske službe ucrtavale lokaciju sedmog groblja, koja do tada nije ni postojala, zbog čega je GUP vraćen na doradu.

"Izmenom lokacije planiranog groblja na avalskom pravcu značajnije je izmenjeno plansko rešenje u pogledu namene površine nove lokacije, a građani i predstavnici oppštinanisu mogli da se izjanse o novoj lokaciji", kažu za "Blic" u Ministarstvu.

U Ministarstvu takođe navode da zadržavanje plana nije imalo nikakve veze sa politikom, kao i da izgradnja zbog toga nije kočena.

"Važno je istaći da sve do donošenja planova generalne regulacije važi Generalni plan Beograda 2021, iz čega se jasno zaključuje da zbog pomenute procedure investicije u Beogradu nije zaustavio ministar. Dozvole za izgradnju moguće je izdavati na osnovu postojeće i dalje važeće planske dokumentacije", zaključuju u ministarstvu.

Podsetimo, još u aprilu ministar građevine Velimir Ilić je tvrdio da Beograd želi nezakonito da promeni Generalni urbanistički plan (GUP). Tada je Đilas odgovorio da Ilić ne govori istinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: