Srbe ne zanimaju Tviter i Fejsbuk

Ako je suditi po interesovanju za akcije, a ne po broju korisnika, društvene mreže Fejsbuk i Tviter ne bi mogle da se pohvale popularnošću u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92, Vesna Bjelic

Petak, 08.11.2013.

12:40

Default images

Juče je svetom odjeknula vest da je u prvom minutu trgovanja kupljeno čak 13 miliona akcija Tvitera, a čini se da Srbe to i ne zanima mnogo.

Po ceni od 45,10 dolara vlasnik akcije može biti i svaki građanin Srbije, pitanje je samo da li su zainteresovani.

Prema rečima Nenada Gujaničića iz brokerske kuće "Vajzbroker”, teoretski i praktično je moguće kupiti akcije Tvitera iz Srbije.

"Trgovanje je moguće, ali ne direktno, već preko posrednika, odnosno preko brokerskih kuća i berzanskih posrednika koji su obezbedili uslugu pristupa stranim tržištima kapitala ili direktno kod inostranih posrednika koji trguju tim akcijama", kaže on i dodaje da još ne zna koliko bi bili troškovi takve trgovine.

Inače, građani Srbije mogu da kupuju i prodaju akcije stranih kompanija, kao što su Fejsbuk, Epl ili Gugl, uspostavljanjm kontakta preko interneta brokerske kuće ovlašćene za trgovinu na nekoj od stranih berzi ili preko domaćih posrednika, pošto tu uslugu u ponudi ima nekoliko brokerskih kuća, pojedine banke, kao i firme koje rade preko platformi Foreks.

Ulagači od brokera mogu dobiti preporuku za investiranje, a prve akcije mogu kupiti ili prodati istog dana kad otvore nalog.

Međutim, Gujaničić sumnja da će biti velikog interesovanja za akcije Tvitera, s obzirom na to da naši građani nemaju afiniteta kada je u pitanju trgovanje akcijama društvenih mreža ili IT kompanija, što se pokazalo u slučaju kada je Fejsbuk izašao na berzu.

"Trgovanje akcijama Fejsbuka iz Srbije uopšte nije bilo živahno, naše ljude ne zanimaju takve investicije. Kod nas imate i kompaniju kao što je NIS, čijim akcijama takođe građani Srbije mogu da trguju, ali tu se nije pokazalo veliko interesovanje, što je i razumljivio sa druge strane, jer ljudi nemaju novca", kaže Gujaničić.

I Siniša Krneta, direktor operativnih poslova Beogradske berze, kaže da ne postoji razlog ni prepreka za trgovanje akcijama Tvitera iz Srbije, potrebno je samo, kako kaže, upoznati se sa detaljima.

Brokeri kažu da i jezička barijera onemogućava veći obim ulaganja, jer se naši građani teže upoznaju s poslovanjem stranih kompanija, iako bi im se takva ulaganja više isplatila pošto likvidnost hartija nije mala.

Cena akcije Tvitera je 45,10 dolara što je 73 odsto više od početne ponuđene cene akcija, Gujainčić kaže da je to kratkoročna tendencija koju treba oprezno posmatrati.

"Takav rast su kratkoročni trendovi, a moguće i da se radi o špekulacijama. Imamo primer Fejsbuka, čije su akcije u prvom danu trgovanja padale blizu 20 dolara u momentu. Vlasnici su bili zabrinuti da li će imati prihode od marketinga, a danas cena njegovih akcija je duplirana", kaže Gujaničić.

Akcijama Tvitera se trguje na Njujorškoj berzi pod oznakom "TWTR'" i reč je o najiščekivanijem izlasku na berzu još od inicijalne javne ponude Fejsbuka.

Vrednost Tvitera pri izlasku na berzu procenjena je na oko 14,4 milijarde dolara, a ako kompanija uspe da proda planirani obim akcija, biće to drugi po veličini izlazak na berzu u istoriji interneta, nakon ponude akcija Fejsbuka iz 2012. godine.

Trgovanje akcijama Tvitera kasnilo je oko jedan sat, zbog prevelikog broja rezervacija.

Najvažniji IT IPO od maja 2012. i emisije Fejsbukovih akcija biće pažljivo praćen u celom svetu, baš zbog svih uspona i padova "F akcija".

On je istakao da će investitori imati svoju strategiju u određivanju vrednosti, ali da se zna šta su pravi nosioci vrednosti - protok novca i profitabilnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: