Radulović gasi SIEPA

Ministar Saša Radulović najavio je da će biti ugašena Agencija za privlačenje stranih investicija i promociju izvoza SIEPA."Vlada da odluči", poručuju iz SIEPE.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Petak, 08.11.2013.

12:51

Default images

Prema njegovim rečimaministra privrede, u 2014. godini investitori neće dobijati podsticaje iz budžeta za otvaranje novih radnih mesta.

"Analizom rada agencija utvrđeno je da dve ne ispunjavaju svoju ulogu - SIEPA i Agencija za licenciranje stečajnih upravnika", rekao je Radulović na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare.

On je objasnio da će poslove koje je do sada radila SIEPA obavljati poseban sektor u Ministarstvu privrede, koji će "koštati pet puta manje".

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika biće ugašena novim Zakonom o stečaju, koji predviđa osnivanje Komore stečajnih upravnika.

U budžetu za 2014. godinu, po rečima Radulovića, nisu predviđeni podsticaji koje su do sada dobijali domaći i strani investitori za otvaranje novih radnih mesta, već samo subvencije za ranije preuzete obaveze.

Ukupni iznos planiranih subvencija je 8,3 milijarde dinara, od čega je pet milijardi za preuzete obaveze po osnovu otvaranja radnih mesta, 2,1 milijarda je za fabriku "Fijata" u Kragujevcu i 1,2 milijade za novoosnovanu avio-kompaniju Er Srbija.

Radulović je kazao da će Agencija za privatizaciju nastaviti da radi i dobiće nova ovlašćenja, a da se još razmatra kako će dalje
raditi Fond za razvoj.

Od iduće godine će početi da radi garantni fond iz kojeg će država poslovnim bankama davati garancije za kredite privredi. Planirani iznos državnih grancija je 12 milijardi dinara, na osnovu kojih se očekuju ukupni krediti od 400 do 500 miliona evra.

U budžetu Ministarstva privrede predviđeno je osnivanje Tranzicionog fonda koji će raspolagati sa 20 milijardi dinara za isplatu plata radnicima u preduzećima u restrukturiranju. Taj fond će, kako je istakao Radulović, rashode namirivati iz prodajne cene tih preduzeća.

Ministar privrede je najavio i osnivanje zajedničkog fonda sa investitorima iz kojeg će se finansirati inovacije i informaciona tehnologija. Za te namene je u budžetu predviđeno četiri milijarde dinara.

SIEPA: Vlada da odluči da li joj je agencija potrebna

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) saopštila je da bi Vlada Srbije trebalo da odluči da li joj je ta agencija i dalje potrebna, a današnju izjavu ministra privrede Saše Radulovića da će ona biti ukinuta, okarakterisali su kao pokušaj destrukcije.

"Agenciju za strana ulaganja i promociju izvoza nije osnovao Saša Radulović već Vlada Zorana Đinđića, te će Vlada Srbije biti ta koja će odlučiti da li joj je naša agencija i dalje potrebna. Interesantno je i to da ukidanje SIEP-e nisu tražili ni najveći Đinđićevi kritičari kada su došli na vlast posle atentata, već je glasnogovornik toga ministar iz rekonstrukcije", navodi se u saopštenju te agencije.

Navodi se i da se od početka mandata Radulovića, prema SIEPA-i "sprovodi institucionalizovani mobing Ministarstva, koji je isplivao u javnost pošto je SIEPA u sredu 9. oktobra uputila dopis premijeru i prvom potpredsedniku Vlade u kome ih obaveštava o blokadi 22 investitora koje vrši Ministarsto privrede".

"Od tada, Ministar i njegovi savetnici izlaze u javnost i lažno optužuju Agenciju za razna dela koja ne odgovaraju istini", navodi SIEPA.

"Paralelno se obavlja pokušaj Ministarstva da preuzme deo naših zaposlenih, i to se predstavlja kao formiranje posebnog sektora za strana ulaganja u okviru Ministarstva, koji će zameniti rad SIEPA-e i "biti višestruko jeftiniji", dodaje se u saopštenju.

SIEPA podseća da je jedina institucija Srbije koja organizuje po 20-ak sajamskih nastupa za srpske izvoznike širom sveta i administrira podršku države za podizanje konkurentnosti domaćih malih i srednjih preduzeća. Agencija podseća da ima i izraženu izdavačku delatnost, sa više desetina raznih promotivnih izdanja o Srbiji i industrijskim sektorima ili sajamskih brošura, a takođe je dobitnik i velikog broja međunarodnih nagrada i priznanja, pre svega u poređenju sa drugim agencijama za promociju širom sveta.

U saopštenju SIEPA-e podseća se da ju je Svetska banka svrstala u grupu od osam najboljih agencija ove vrste na svetu, a takve agencije imaju i najrazvijenije zemlje poput SAD, Švedske, Nemačke, Japana...

"Nadamo se da će razum preovladati u Vladi Srbije, te da će najnoviji pokušaj destrukcije Saše Radulovića biti odbačen", navodi se u saopštenju.

SIEPA je pozvala Vladu Srbije da proceni na koji način najnovija izjava ministra Radulovića utiče na investicionu sliku Srbije, kao i koja se poruka šalje investitorima sa kojima SIEPA pregovara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: