Amerikanci grade Novi Niš

Američki "Klin ert kapital" na proleće 2014. počinje izgradnju poslovno-stambenog kompleksa "Novi Niš", vrednog 170 miliona evra, piše portal "eKapija".

Srbija

Izvor: eKapija

Četvrtak, 07.11.2013.

19:37

Default images

Američki "Klin ert kapital" (Clean Earth Capital), koji je najavio izgradnju multifunkcionalnog kompleksa u Nišu u 2013. godini, nije odustao od realizacije tog projekta. Kako "eKapija" saznaje u toj kompaniji, na proleće 2014. bi trebalo da počnu radovi na lokaciji Bubanjski heroji, koju je "Klin ert kapital" kupio početkom prošle godine za 1,5 miliona evra.

Filip Bej, direktor i suvlasnik "Klin ert kapitala", u intervjuu za "eKapiju" kaže da očekuje da izgradnja počne nakon završetka svih radova na rušenju nekadašnje kasarne na toj parceli i izrade infrastrukturnih planova.

Realizacija stambeno-poslovnog kompleksa, pod nazivom "Novi Niš", trajaće od 8 do 10 godina.

"Projekat će rasti sa razvojem samog grada. Jezgro našeg kompleksa će biti maloprodajni objekat, koji će biti dosta različit od svih ostalih šoping centara u Jugoistočnoj Evropi. To trgovačko jezgro biće okruženo pristupačnim stambenim jedinicama koje će kompletirati maloprodajnu zonu kao integrisanu oblast stanovanja, trgovine, slobodnih aktivnosti i društvene interakcije", objašnjava Bej.

"Takođe, u okviru kompleksa, biće otvoren hotel srednje klase, čijeg operatera smo već odabrali, kao i poslovni prostor i sportski objekti", najavljuje on.

Predviđena je i izgradnja tehničkog fakulteta, koji će biti direktno povezan sa jednom američkom obrazovnom ustanovom.

"Poslednje u našem planu, ali ne i najmanje bitno, je izgradnja regionalnog medicinskog objekta sa specifičnim fokusom, o čemu ćemo više pričati u bliskoj budućnosti. Sve ove komponente su već potvrđene našim master planom", napominje Bej.

Prva faza podrazumeva izgradnju stanova, a kako naglašava sagovornik "eKapije", cene će biti prihvatljive za stanovnike lokalne zajednice.

"Ponudićemo tržištu više od 35.000 kvadratnih metara stambenog prostora po veoma konkurentnim cenama, dok će njihova površina biti takva da će prosečni ljudi u Nišu moći da ih priušte", tvrdi Bej.

Objekti će biti eneregtski efikasni, a posebna pažnja će biti posvećena izolaciji kako bi stanari trošili manje energije.

"Takođe, nećemo koristiti postojeće centralizovane toplifikacione sisteme za stanove. Umesto toga, svaka zgrada će imati svoj sopstveni grejni sistem, koji će trošiti različita goriva, a stanari će biti u mogućnosti da kontrolišu svoje troškove na način na koji se to radi u kondominijumima. Tu su i neke druge karakteristike, ali je još rano da govorimo o njima", kaže Bej.

Sagovornik "eKapije" ističe da je kompleks potpuno jedinstven za naš region jer su u okviru njega kombinacija raznolikih sadržaja maloprodajni objekti, stambene zgrade, poslovni deo, zabavni deo, hotel, obrazovni segment i medicinski objekat.

"Nismo imali konkretan uzor za ovaj projekat, ali slični kompleksi postoje u Evropi, Aziji i Americi. U Turskoj smo čak našli sličan projekat koji je zaista impresivan, iako nije lociran u samom centru grada, a zasnovan je na korišćenju biotehnologije", kaže Bej.

U "Klin ert kapitalu" razmišljaju o upotrebi montažnih elemenata u izgradnji stambenog dela kompleksa u skladu sa tehnikama koje se koriste u Americi.

"Ovo će biti pomalo revolucionarno za Srbiju. Pregovaramo sa nekim firmama u Americi i na Bliskom istoku, koje su voljne da dođu u Niš i počnu saradnju sa lokalnim partnerima. Ta metodologija će nam omogućiti da gradimo brzo i efikasno i, što je najvažnije, naša radna lokacija će biti najčistija i najsigurnija u Srbiji", poručuje Bej.

On je precizirao da te kompanije neće raditi samo na ovom projektu već žele da dugoročno posluju u Srbiji.

"One žele da rade sa drugim preduzimačima i građevinskim kompanijama u Srbiji da bi podržali lokalno tržište i, što je možda i važnije za njih, oni vide Srbiju kao interesantnu izvoznu platformu za klijente na Bliskom istoku i Severnoj Africi, kao i u podsaharskoj Africi gde već imaju klijente za takve proizvode", navodi Bej.

Za izgradnju kompleksa biće angažovane lokalne kompanije, dok je za LEED sertifikaciju potpisan ugovor sa AECOM iz Vašingtona.

U "Klin ert kapitalu" napominju da neće upravljati kompleksom, već će to prepustiti stranim i domaćim kompanijama.

"Lokalne kompanije će uvek biti naš prvi prioritet jer novac koji ostaje u lokalu je novac potrošen na lokalnom nivou. Uradićemo sve što je u našoj moći da obrazujemo, strateški se povežemo i obučavamo lokalne kompanije u južnoj Srbiji da bi minimizovali 'efekat Beograda'. Bez uvrede Beogradu, ali svi putevi vode u Niš. Rimljani su ovo znali pre mnogo godina", zaključuje Bej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: