Ko u Srbiji najkraće čeka posao?

Na posao u Srbiji najduže čeka stomatolog, prosečno pet godina i pet meseci, a najkraće specijalista plastične hirurgije koji radno mesto dobije za oko 73 dana.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 06.11.2013.

09:26

Default images

Među kandidatima sa fakultetskom diplomom na posao je, prema oktobarskim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, dugo čekao i profesor opštenarodne odbrane, čak 1.752 dana, ali i istoričari i sociolozi.

Sa visokim obrazovanjem do posla su istovremeno brzo dolazili pedijatri, anesteziolozi i farmaceuti.

Sa srednjom školom lako su se zapošljavali carinski tehničari i kozmetičari. Najteže je bilo tekstilcima, kožarima, ali i ekonomskim tehničarima, koji su na posao u proseku čekali oko 1.200 dana. Manje su bili traženi i trgovački, turistički, ugostiteljski i geološki tehničari, te medicinske sestre, daktilografi, aranžeri u trgovini, brodovođe, tehničari za lovstvo i ribolovstvo...

Maturanti gimnazije do posla u proseku stižu za 1.204, a ekonomski tehničari za 1.168 dana.

Stari zanati istovremeno izumiru. Poslodavci slabo traže jorgandžije, kišobrandžije, abadžije, kolare, bižutere, bačvare, bunardžije, kotlare-kazandžije, snovače, ćilimare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: