Dug JKP "Stan“ 870 miliona

Posle nedavne odluke odbornika Skupštine grada da podrže plan njegove reorganizacije, JKP "Stan“ je krenuo u verovatno poslednji pokušaj da opstane.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 02.11.2013.

09:36

Default images

U međuvremenu, napravljena je i tačna evidencija njegovih dugovanja koja su znatno veća od onog što se do sada moglo čuti.

"Dužni smo ukupno 870 miliona dinara", precizira Ilija Trninić, direktor tog preduzeća sa oko 370 zaposlenih, čija je osnovna delatnost održavanje zgrada i liftova u Novom Sadu.

Od toga, 374 miliona jesu dug Poreskoj upravi, 358 miliona bankama i javnim preduzećima, 88 miliona dobavljačima i, najzad, 32 miliona zaposlenima za neisplaćene neto zarade.

Kad je o bankama reč, "Stan“ je najviše dužan Komercijalnoj banci iz Beograda (176 miliona) i AIK banci iz Niša (38 miliona). Te, i ostale bankarske dugove, prema programu oporavka, trebalo bi vratiti u narednih 48, a dugove prema Poreskoj upravi u roku od 60 meseci. Sve počev od januara 2014.

Prema programu koji je podržao gradski parlament upravo do tada preduzeće će, uz odgovarajući socijalni program, morati da napusti i čak 120 radnika, ili gotovo trećina sadašnjeg broja zaposlenih. Ono što će, međutim, biti najteže uraditi jeste promena pristupa poslu i vraćanje, zbog često nekvalitetnog i nepravovremenog obavljanja posla, poljuljanog poverenja klijenata.

"Ovo je za nas hamletovsko "biti ili ne biti“ i više niko nema pravo na kompromis", kaže Tatjana Dojčinović iz "Stana“ koja je, inače, i odbornik Skupštine grada.

Ono što, bar delimično, situaciju čini nešto veselijom jesu ne baš mala potraživanja "Stana“. Njihov ukupan iznos je oko 280 miliona dinara, ali je veliki deo (ukupno 119 miliona) predmet sudskih sporova koji bi mogli da potraju i čiji ishod je neizvestan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: