“ABC” na tržište ili na doboš

Iako radi punom parom, fabrici zamrznutog povrća “ABC” u Ruskom Krsturu, koja je od maja prošle godine u stečaju, zapretio je bankrot.

Srbija

Izvor: Novosti

Petak, 01.11.2013.

21:44

Default images

Privredni sud u Somboru, koji je od decembra prošle godine do danas dva puta odbacio plan reorganizacije “ABC fuda”, 29. novembra doneće konačnu odluku o tome da li će ruskokrsturska hladnjača nastaviti da radi, ili će otići na doboš.

Stotinu radnika, koji su odlaskom hladnjače u stečaj završili na tržištu rada, kao i manjinski akcionari, nadaju se da će treća verzija plana reorganizacije preduzeća, koju je ponudila vlasnica Violeta Šulejić iz Beograda, omogućiti da fabrika, najmodernija u svojoj branši na Balkanu, opstane i bude, kao i ranije, oslonac sela čija su domaćinstva, kao veliki proizvođači povrća, bili kooperanti “ABC fuda”.

"Prva verzija plana reorganizacije bila je nerealna. Njome je vlasnica Šulejić predlagala dokapitalizaciju preduzeća, ali tako da i dalje bude većinski vlasnik. Druga verzija nije prihvaćena jer najveći poverioci, kojima “ABC fud” duguje od nekoliko stotina hiljada do milion dinara, nisu pristali da se ukinu dosadašnje hipoteke i uspostave nove. U drugoj verziji ponuđeno je da poverioci budu suvlasnici preduzeća, a da Violeta Šulejić bude pojedinačno najveći akcionar, ali ne i da ima apsolutnu većinu u udelu firme", kaže predsednik Udruženja manjinskih akcionara “ABC fuda” Mihajlo Katona.

Prema njegovim rečima, hladnjača duguje bankama, dobavljačima i radnicima oko 12 miliona evra.

"Dug se u celini mora vratiti poveriocima koji imaju hipoteke, a ostalima se umanjuje za 40 odsto i trebalo bi da bude isplaćen u roku od pet godina. Ukoliko bi fabrika usvojenim planom reorganizacije dobila novo rukovodstvo, koje bi povećalo obim proizvodnje i kvalitet rada i našlo nove kupce, dug bi za pet godina mogao da bude vraćen. Dosadašnja vlasnica je zamrznuto povrće prodavala po niskim cenama “pajtaškim” firmama, čiji su računi rasli, a u “ABC fudu” su pravljeni gubici", navodi Katona.

Stečajni upravnik “ABC fuda” Ljubomir Subotić kaže da se hladnjača, posle osmomesečnog prekida proizvodnje, oporavila i poslednja tri meseca radi uslužnu preradu graška, kukuruza šećerca, paprike i ostalog povrća u tri smene, a 42 stalna radnika i 150 sezonaca dobijaju plate na vreme.

"U međuvremenu fabrika je dobila dva nova sertifikata o bezbednosti proizvoda, koje može da izvozi po celom svetu. “ABC fud” ima najmoderniju tehnologiju, tržište, stručni kadar i sirovinu u selu, pa bi bilo šteta da prestane da radi", naglašava Subotić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: