Od 8 firmi naplaćujemo 1,4 mil evra

Ministarstvo privrede pokrenulo je kod poslovnih banaka postupak naplate bankarskih garancija u vrednosti od 1,4 miliona evra na ime povraćaja u budžet Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 01.11.2013.

16:33

Default images

Ovaj novac biće uzet na osnovu garancija od investitora sa kojima su nedavno raskinuti ugovori jer nisu poštovali obaveze preuzete investicionim programom i potpisanim ugovorima.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva privrede, taj novac građana Srbije je u periodu od 2009. do 2012. godine isplaćen na račune osam investitora u vidu subvencija za zapošljavanje novih radnika, kao i otvaranje i proširenje proizvodnih kapaciteta.

Za ta sredstva oni su bili u obavezi da investiraju 24,8 miliona evra i otvore 739 novih radnih mesta.

Preduzeća kod kojih je usled raskida ugovora pokrenut postupak povraćaja isplaćenih subvencija su: Alfa Properties doo Beograd, Serbia Industrial Solutions doo Kragujevac, BTR EXP doo Boljevac, Nišprodukt doo Niš, Fortis Properties doo Chuprija i Vumo doo Beograd Ugrinovci.

Subvencije će morati da vrate i Mecen Evropa Tech doo Novi Banovci, Margaritelli Iner-kop Kosjerić (novi naziv: Prag-produkt doo Kosjerić).

S obzirom na to da je Ministarstvo privrede po svakom od osam raskinutih ugovora obezbeđeno validnim bankarskim garancijama, očekuje se povraćaj sredstava u punom obimu.

Za sada jedini problem predstavlja naplata garancije u iznosu od 52.000 evra, koja je 22. avgusta dostavljena na realizaciju Privrednoj banci Beograd.

Ta banka, kako se navodi, više od dva meseca odbija da Ministarstvu privrede isplati potraživanje, pravdajući se pokrenutim stečajnim postupkom.

"Umesto očekivanog efekta subvencionisanja, pomenuti investitori su godinama beskamatno koristili budžetski novac preko leđa poreskih obveznika, što je bilo moguće zbog izostanka kontrole institucija i postupcima neodgovornih pojedinaca, koji su uglavnom bili praćeni diskrecionim procedurama i ugovorima na štetu države", navodi Ministarstvo privrede.

Uz to konstatuje da se "čudan stepen političke odgovornosti pojavio tek u avgustu, kada je tadašnje Ministarstvo finansija i privrede raskinulo čak sedam problematičnih ugovora".

Interna kontrola, koju od septembra sprovodi Ministarstvo privrede, pokazuje da su računi pojedinih investitora sa kojima je raskinut ugovor u neprekidnoj blokadi duže od godinu dana, piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: