Simpo: MP krši prava akcionara

Kompanija Simpo je saopštila da stav Ministarstva privrede da država treba da bude vlasnik kapitala te kompanije direktno zadire u prava 8.000 malih akcionara.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 01.11.2013.

16:14

Default images

Kako navode iz Simpa taj stav ministarstva je u potpunoj suprotnosti sa normama koje štite pravo privatne svojine.

"Odluku da se odrekne svojine nad svojim akcijama mora da donese svaki pojedinačni akcionar zasebno, a ne država ili menadžment Simpa", navodi se u saopštenju Simpa.

Ministarstvo privrede da je danas ukazalo da je Simpo nerealno odredio vrednost kapitala, što je osnov za konverziju poreskog duga te kompanije u državno vlasništvo. Dok se ne utvrdi fer cena kapitala Simpa predloženo je država preuzme kompaniju.

Simpo je naveo da je "u celini, dosledno i blagovremeno preduzeo sve mere da u roku od mesec dana zakaže i održi vanrednu sednicu Skupštine akcionara i da donese odluku o povećanju kapitala i konverziji potraživanja države po osnovu poreskih obaveza u trajni ulog u kapitalu kompanije".

U skladu sa Zaključkom Vlade Srbije od 28. avgusta ove godine, Simpo je, kako je navedeno, održao vanrednu sednicu Skupštine akcionara 26. septembra kojoj je prisustvovao i zastupnik državnog kapitala.

Na toj Skupštini je doneta odluka o Petoj emisiji akcija Simpa po ceni od 5.670 dinara, koja je, kako tvrdi Simpo, utvrđena u skladu sa zakonom.

"Ta cena je primenjivana i u prethodne dve emisije, koje je država prihvatila i kojima su dugovi pretvoreni u kapital", ističe se usaopštenju Simpa.

Objašnjeno je da Petom emisijom akcija Simpa država stiče 67,99 odsto akcija te kompanije sa pravom glasa, odnosno 53,69 odsto ukupnog kapitala, ta da, zajedno sa prethodnim emisijama akcija, ukupno učešće države iznosi 74,9 odsto.

"Simpo je blagovremeno izvršio sve svoje obaveze po Zaključku Vlade i stvorio uslove da država postane većinski vlasnik, a procena vrednosti kapitala na kojoj sada insistira Ministarstvo privrede, koja traži duži vremenski period, suprotna je izričitim zahtevima i rokovima koje je postavila Vlada", navodi se u saopštenju Simpa.

Dodaje se da je po finansijskom izveštaju revizora na kraju 2012. vrednost ukupne imovine bila 25,2 milijardi dinara.

Simpo je, kako je saopsteno, dostavio sve podatke za "ličnu kartu" preduzeća i svoj predlog Programa finansijske konsolidacije i želi da sarađuju sa Ministarstvom privrede u realizaciji Zaključka Vlade o konverziji poreskog duga u državni kapital.

"Simpo ne traži subvencije od države, već samo garanciju za dobijanje kredita od poslovnih banaka kojim će se obezbediti sredstva za finansiranje tekućeg poslovanja, a naročito izvoza", istaknuto je u saopštenju kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: