NBS ne da da zaradimo preko Pejpala

Narodna banka Srbije odbila je predlog Pejpala da se u Srbiji dozvoli plaćanje preko tog servisa u valutama sa kojima on inače radi, saznaju “24 sata”.

Srbija

Izvor: 24 sata

Petak, 01.11.2013.

11:50

Default images

To znači da će preko ovog servisa iz Srbije moći samo da se šalje novac i kupuje u inostranstvu, dok opcije primanja novca i prodaje neće biti dostupne građanima Srbije.

Zoran Torbica iz Centra za razvoj interneta kaže za “24 sata” da to onemogućava onlajn biznis jer, primera radi, ako neko drži onlajn prodavnicu igračaka u Nišu, a kupac je u Beogradu, oni moraju da trguju u dinarima, a Pejpal nema dinar u svojoj korpi valuta.

"Totalno je iluzorno očekivati da će Pejpal u svoje opcije da uvede srpski dinar. Zar nije bolje rešenje da se izmeni regulativa koja bi omogućila plaćanje u drugim valutama makar jedino na internetu? Ali kod nas je sve naopako, pa neki ljudi po institucijama koji odlučuju, a verovatno još štampaju mejlove pa ih čitaju, ne pokazuju volju da reše probleme razvoja internet biznisa", kaže Torbica.

Ako bi postojala dobra volja NBS, Ministarstva finansija, Poreske uprave, Carine - i ako bi se promenili pojedini propisi - to bi poguralo internet biznis u Srbiji, koji bi zaposlio najmanje 100.000 građana u jako kratkom roku, Torbica.

On kaže da je ovakav stav NBS dokaz elementarne neodgovornosti za razvoj internet preduzetništva i nedostatak volje za rešenje problema.

U NBS kažu za “24 sata” da rezidenti preko Pejpala, po Zakonu o deviznom poslovanju, mogu da naplate i plaćaju svima u inostranstvu u devizama po osnovu prodaje i kupovine sa nerezidentima preko tog servisa.

“Plaćanja i naplate po osnovu kupoprodaje roba i usluga između rezidenata u Srbiji ne spadaju u platni promet s inostranstvom i vrše se u dinarima”, kažu u NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

165 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: