Đilas: Beograd želi autobuse FAP-a

Povodom situacije u FAP-u, Dragan Đilas pozvao je Vladu Srbije da se realizuje odluka Skupštine grada Beograda o kupovini autobusa od domaćih proizvođača.

Srbija

Izvor: B92, Beoinfo

Četvrtak, 31.10.2013.

10:45

Default images

Povodom teške situacije u Fabrici automobila u Priboju, Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda u tehničkom mandatu, izjavio je da je grad Beograd još 30. novembra 2012. godine ponudio da kupi po 50 autobusa od FAP-a i Ikarbusa.

"Tražili smo od Vlade Srbije da nam omogući iste uslove kreditiranja koje smo od Evropske banke za obnovu i razvoj dobili za kupovinu 200 zglobnih autobusa koji upravo pristižu na beogradske ulice", navodi se u pisanoj izjavi Dragana Đilasa.

"Taj moj stav da kupimo solo autobuse od domaćih proizvođača u decembru 2012. potvrdila je i Skupština grada. Do današnjeg dana, osim usmenog prihvatanja predloga, nikakav odgovor od Vlade nismo dobili", podseća on.

Đilas poručuje da, imajući u vidu štrajk radnika FAP-a, prouzrokovan izuzetno teškom situacijom u njihovom preduzeću, i ogromne tenzije koje se stvaraju, Vladi Srbije i pribojskoj fabrici ponovo nudi realizaciju te odluke.

Odlazeći gradonačelnik Beograda navodi da je okvirna vrednost nabavke deset miliona evra, te da veruje da bi se tim poslom FAP pokrenuo.

"Na taj način bi se dobilo i dodatno vreme da se potraži konačno rešenje za ovog nekadašnjeg privrednog giganta", zaključuje Đilas.

SNS: Đilas stvorio desetine FAP-ova

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Beograda Aleksandar Jovičić ocenio je da je upravo Đilas svojim odlukama "stvorio desetine FAP-ova" i da je cinično to što sada nudi ruku spasa tom preduzeću.
Aleksandar Jovièiæ (Tanjug, arhiva)
Jovičić je, u izjavi dostavljenoj Tanjugu, naveo da je zaista svojevremeno na sednici Skupštine grada bila doneta odluka da se nabavi određeni broj autobusa domaćih proizvođača, ali isključivo zaslugom SNS-a i opozicije.

"Na toj sednici je usvojeno da posle nabavke 200 Solaris autobusa, za koje ste se Vi svim srcem zalagali, drugih 200 autobusa bude nabavljeno od strane domaćih Ikarbusa i FAP-a. Da je bilo samo do Vas, vi biste svih 400 autobusa kupili u Poljskoj. Samo cinici kao što ste Vi i Vaš poslovno-interesni tim, može da iz budžeta prezaduženog grada plati autobus 275.000 evra po komadu, umesto 150.000 koliko su tražili Ikarbus i FAP", poručio je Jovičić.

On je Đilasu pripisao odgovornost za to što je domaći proizvođač diskreditovan na tenderu jer je njegov autobus duži za 17 cm od poljskog i zato što mu se vide određeni šrafovi sa unutrašnje strane.

"Vi koji ste dali 65 miliona evra stranoj firmi danas govorite kako bi deset miliona spasilo FAP. Odlazeći gradonačelniče, imajte makar toliko savesti i odgovornosti da pustite vladu da na miru rešava probleme koje ste Vi i Vaša stranka stvorili", poručio je Jovičić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

146 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

16 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: