Prvo lična karta, pa pomoć FAP-u

Ministarstvo privrede će pomoći radnicima FAP-a ako rukovodstvo dostavi ličnu kartu, odnosno finasijski izveštaj, rekao je savetnik ministra Dušan Pavlović.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 29.10.2013.

09:10

Default images

Pavlović navodi da je uprava fabrike dostavila ličnu kartu, ali da ona nije dobro urađena.

Radnici FAP-a bi trebalo da protestuju protiv rukovodstva koje ih drži u nezavidnom položaju, poručuju iz Ministarstva privrede.

Uprava FAP-a nije ispunila zahtev ministra Radulovića da podnese tzv. ličnu kartu preduzeća odnosno tačne podatke o broju zaposlenih, imovini i što je najvažnije o dugovima.

"FAP je obećao da će to uraditi. On jeste dostavio ličnu kartu koja je nekompletna, loše popunjena, neke stavke su prenaduvane, neke nisu jasne. Daću vam samo jedan primer. FAP smatra da ima rashodovani inventar vredan šest milijardi dinara. Ako je to zaista tako, zar nije moguće da se na kratki rok deo proda i namire plate. Ako je to zaista tako. Mi mislimo da nije tako i da rukovodstvo FAP-aa još uvek ne želi da u potpunosti sarađuje sa Ministarstvom", kaže Pavlović.

Rukovodstvo FAP-a odgovara da su podneti podaci tačni jer ih je korigovala Agencija za privatizaciju. Kažu i da je lična karta bila osnov za sastanak sa ministrom Sašom Radulovićem, koji je potom tražio još podataka.

FAP je do avgusta dobijao subvencije države od 20 miliona dinara mesečno, a proizvodnje, kako tvrde u Ministarstvu, skoro nije ni bilo. Pavlović negira da je Mercedes bio zainteresovan za kupovinu pribojske fabrike automobila, već tvrdi da je samo nudio da FAP kupi njihove motore koje bi ugradio na svoje karoserije.

"Postoji veliki broj investitora koji se raspituju za preduzeća, ali niko neće da kupi preduzeće koje ima ogroman dug i ogroman broj zaposlenih. Dakle, neki radnici će morati da idu na socijalni program. Država sprema tranzicioni fond u 2014. godini iz kojeg će radnici koji moraju da otpadnu biti obeštećeni", najavljuje Pavlović.

Strategija Ministarstva za FAP je ista kao i za sva ostala preduzeća u restrukturiranju. Na osnovu ličnih karata te firme biće očišćene od dugova. Država dugove, međutim, neće platiti iz svoje kase, već će oni kojima bivša društvena preduzeća duguju postati vlasnici udela u tim firmama. Budući vlasnici, među kojima su najbrojnije komercijalne banke, zatim će odlučiti o njihovoj sudbini. Opcije su novi investitor ili stečaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: