Šesti dan blokade u Kragujevcu

Grupa radnika kragujevačkog "Autosaobraćaja" šesti dan drži pod blokadom putni i pružni pravac ka Kraljevu.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 27.10.2013.

10:40

Default images

Gradske uprava je, s druge strane, najavila je da će zbog posledica koje trpe građani i privreda tužilaštvu podneti krivične prijave protiv NN lica koja onemogućavaju normalno funkcionisanje grada.

Automobili, autobusi, šleperi mimoilaze se uskim ulicama kroz naselja Stanovo i Male Pčelice već šest dana. Na usporenu vožnju i čekanje u kolonama prinuđeni su svi, od onih koji su pošli na put poslom, do onih koji su ovog vikenda krenuli na svadbena veselja.

Građani različito komentarišu ovakvo stanje. Pojedini podržavaju radnike u njihovim nastojanjima, dok su vozači, uglavnom teretnih vozila, ogorčeni zbog ovakvog režima saobraćaja.

Zbog blokade je transport "Fijatovih" vozila do Bara preusmeren preko Mladenovca.

Na vanrednoj sednici Gradsko veće je donelo odluku da tužilštvu podnese krivične prijave protiv NN lica zbog posledica koje trpe građani i privreda.

Oni su pozvali Policijsku upravu da preduzme hitne mere i obezbedi normalnu komunikaciju na putnom pravcu Kragujevac-Kraljevo, dok je gradska uprava upozorila da će policija i tužilaštvo biti odgovorni ukoliko dođe do incidenata između građana i štrajkača.

"To je potez očajnika. Nemoćni su pred činjenicom da su oni odgovorni za propast ovog preduzeća", kaže Suzana Marković iz Slobodnog sindikata.

"Koliko vidimo nas građani podržavaju, a ti koji bi došli ovde verovatno imaju veze sa gradskim ocima. A gradski oci su zaboravili da su i oni došli na vlast protestima", podseća Rajica Đorđević, radnik "Autosaobraćaja".

I pored sastanka sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem koji je radnicima, kako tvrde, obećao da će do 1. decembra biti rešen status ovog preduzeća u restrukturiranju, oni kategorično odbijaju da ukolne autobuse sa magistralnog puta i pruge.

"Naši zahtevi su isplata zarada, socijalni program... Mi ništa od toga nismo ostvarili", kaže član delegacije radnika Marko Stojanović.

Povodom blokade pruge i magistralnog puta oglasilo se Gradsko veće Kragujevca, koje je u saopštenju dostavljenom medijima, najavilo da će zbog posledica blokade koje trpe privreda i građani, Tužilaštvu podneti krivičine prijave protiv NN lica zbog onemogućavanja funkcionisana grada.

Članovi gradskog veća, navedeno je u saopštenju, uputili su dopis i Policijskoj upravi u Kragujevcu, da preduzme mere obezbeđivanja normalne komunikacije putnog pravca Kragujevac-Kraljevo.

Saopštenjem se, takođe, oglasila i gradska uprava Kragujevca koja je ocenila "da ne postoji dovoljan razlog da zaposleni u "Autosaobraćaju" protest vrše u formi krivičnog dela i silovanja grada Kragujevca".

"Upozoravamo tužilaštvo i Policijsku upravu u Kragujevcu da su neposredno odgovorni za nastale incidente i sve posledice koje mogu nastati zbog njihovog nesprovođenja zakona", navedeno je u saopštenju Gradske uprave Kragujevca.

Načelnik Policijske uprave u Kragujevcu Ivan Đorović ranije je izjavio medijima da je policija u proteklih sedam godina podnela krivične prijave protiv više od 15 lica, među kojima su i direktori i drugi odgovorni u "Autosaobraćaju" , zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja preduzeću "Autosaobraćaj" naneli višemilionsku štetu. Veliki broj odgovornih je i lišen slobode.

Podsetimo, inspektori za privredni kriminal, po nalogu tužilaštva, u četvrtak su ušli u upravu "Autosaobraćaja" gde proveravaju dokumentaciju koja se, između ostalog, odnosi i na kredit koji je uzet od Fonda za razvoj.

Glavna autobuska stanica pod blokadom je više od deset dana, a putnici su prinuđeni da svoj prevoz traže po okolnim ulicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

18 h

Podeli: