Gasprom o Južnom toku u Srbiji

Izgradnja gasovoda "Južni tok" u Srbiji predviđena je za decembar 2013. godine, potvrdio je "Gasprom eksport".

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 26.10.2013.

17:12

Default images

Iz kompanije ističu da pitanje restruktuiranja Srbijagasa ne ugrožava Južni tok.

Realizacija projekta se odvija po planu i odluka da će Juzni tok biti izgrađen u Srbiji više se ne dovodi u pitanje, navedeno je u saopštenju Gasprom eksporta.

U Gasprom eksportu kažu da nisu uočili probleme koji bi mogli da uspore ili obustave gradnju Južnog toka kroz Srbiji, pa ni najavljeno restrukturiranje Srbijagasa sa kojim se gradi taj gasovod kroz Srbiju.

Što se tice restruktuiranja Srbijagasa to je, kako su istakli, "interni proces Srbije, u koji nećemo i ne možemo da se mešamo."

"Ono što možemo reći je da to sigurno ne ugrožava naš odnos sa našim srpskim partnerima, niti napredak Južnog toka," ističu u tom preduzeću.

"Akcioni plan koji smo potpisali sa našim srpskim partnerima predviđa pocetak izgradnje Juznog toka u decembru 2013. godine, a prve kolicine gasa bi trebalo da budu isporucene 2016. godine".

Premijer Ivica Dačić i ministar energetike Zorana Mihajlović ovih dana su, takođe, najavili da gradnja Južnog toka kroz Srbiju treba da počne do kraja godine. Dačić je rekao da su tehničke pripreme za početak radova u toku, dok je ministar energetike napomenula da se očekuje da izgradnja tog gasovoda u Srbiji počne krajem ove ili u prvom kvartalu sledeće godine.

Izgradnju Južnog toka kroz Srbiju zajednički treba da realizuju ruska kompanija Gasprom i srpska Srbijagas, kroz zajedničko preduzeće, a u izgradnju tog magistralnog gasovoda kroz našu zemlju planirano je da bude uloženo oko 1,7 milijardi evra.

Na projektu će biti angažovano nekoliko hiljada radnika iz domaće građevinske operative, proizvođača opreme i uslužnog sektora.

Kapacitet gasovoda kroz Srbiju iznosiće 40 milijardi kubnih metara, a ukupna dužina deonice od oko 420 kilometara, uz planirane odvojke za Republiku Srpsku i Hrvatsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: