Gubimo 25 mil evra na otpadu

Ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla je da Srbija ne treba da dopusti da drugi zarađuju na njenom opasnom otpadu.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 26.10.2013.

14:42

Default images

Ona je napomenula da godišnje gubimo između 20 i 25 miliona evra zato što izvozimo opasni otpad.

Otpad posle u fabrikama u centru Beča biva prerađen bez ijedne štetne emisije po okolinu, dodala je ona, ističući da Srbija ne treba da dopusti da drugi zarađuju na tome.

Sa postrojenjem za prepradu opasnog otpada u Srbiji, možda bi postali i centar za region po tom pitanju, napomenula je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da fabrika za preradu opasnog otpada u centru Beča izgleda kao "apoteka", i da ukoliko se tako nešto uradi u Srbiji, neophodno je da bude urađeno sa najboljom tehnologijom.

"Građani moraju da znaju da neće biti napravljeno ništa što bi ugrozilo zdravlje ljudi i životnu sredinu. Ovakva obrada opasnog otpada je mnogo čistija od onoga što trenutno imamo, jer više ni ne znamo gde se opasni otpad nalazi", kaže Mihajlovićeva.

Ona objašnjava da u Srbiji postoji oko pet hiljada deponija, i kaže da niko ne može da garantuje da na tim deponijama možda nema i opasnog otpada, bez obzira na inspekcije koje ne mogu da prekontrolišu nekoliko tona velike deponije.

Mihajlovićeva je rekla i da su izmene i dopune zakona o upravljanju otpadom već pripremljene, i najavila je da će se veoma brzo naći pred Vladom i usvojene u Skupštini do kraja godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

17 h

Podeli: