Staru bešku završava Mostogradnja

Ministar saobraćaja Aleksandar Antić izjavio je da bi se rekonstrukcija mosta preko Dunava kod Beške mogla završiti u narednih mesec-dva.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 26.10.2013.

13:47

Default images

Prema njegovim rečima, uspeli su da se izbore za to da popravku završi naša "Mostogradnja”.

Taj projekat bio je poveren austrijskoj kompaniji "Alpina”, zajedno s izgradnjom novog beščanskog mosta, a radovi su prekinuti nakon što je ta austrijska firma u junu ove godine proglasila bankrot.

Podizvođači, domaće građevinske firme, nisu mogli nastaviti da rade bez saglasnosti Svetske banke koja je odobrila kredit za izgradnju.

"Kada su u pitanju njihove deonice na istočnom delu Koridora 10 prema Pirotu i Dimitrovgradu, tu ćemo u najskorije vreme objaviti novi tender ",izjavio je Antić.

"Imali smo sastanak sa Svetskom bankom, sređuje se dokumentacija, sagledava stepen izvedenih radova, procena koliko je preostalo da se završi i u narednih 10-15 dana očekujemo novi tender".

Raspisivanje novog tendera u startu podrazumeva dodatno vreme za sprovođenje, što će produžiti rok izgradnje Koridora 10 najverovatnije do kraja 2016. Zato je dobro što je završetak beščanskog mosta izuzet iz te procedure, međutim, šteta je što to nije dogovoreno letos kada je "Alpina” propala jer se do danas posao već mogao završiti. U vreme prekida radova neimari su nam rekli da je za tri nedelje most mogao biti otvoren za saobraćaj.

Otkako je počela rekonstrukcija starog beščanskog mosta, saobraćaj se dvosmerno odvija preko novog, koji je pušten u saobraćaj krajem 2011. Međunarodni tender za izgradnju novog mosta i rekonstrukciju postojećeg raspisan je još 2004, ugovor s izabranom "Alpinom“ potpisan je 2006, izgradnja novog mosta počela je 2008, a rekonstrukcija starog mosta po završetku novog, dakle, u jesen 2011. Ugovoreni rok za te poslove bio je tri godine, dve za izgradnju novog mosta i jednu za rekonstrukciju starog, što je davno prošlo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: