Ministarka:Srbijagas koči Južni tok

Problemi u Srbijagasu ugrozili su najveće investicione projekte u oblasti energetike, Južni tok i interkonekciju Niš - Dimitrovgrad, tvrdi Zorana Mihajlović.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 26.10.2013.

09:16

Default images

Prema njenim rečima, za ove poslove ne može da se povuče novac ako nije rešena kriza u našem najvećem gasnom preduzeću, dodajući da ovde nije stvar ličnih nesuglasica sa Dušanom Bajatovićem.

Još je besmislenije reći da je reč o sukobu istoka i zapada, ili pokrenuti nedoumice da li će se EBRD pojaviti. Srbijagas je pre tri godine uzeo kredit od EBRD, koji jednim delom čak nije ni iskoristio.

Nisu tačne tvrdnje da Srbijagas ima disparitete u ceni gasa, pa zbog toga i velike gubitke, rekla je ministarka energetike na Ekonomskom samitu u Aranđelovcu.

Kako je objasnila Zorana Mihajlović, država je učinila sve da započne projekat Južnog toka, koji treba da startuje krajem ove ili početkom naredne godine. Država je ispunila sve obaveze, ali se očekuje dogovor Rusije i EU.

Južni tok prolazi i kroz neke članice Unije, a u Srbiji se zakonodavstvo usklađuje sa njihovim zakonodavstvom. Zato se i postavlja pitanje trećeg paketa, jer je ruska strana zaintresovana da se ovaj projekat izdvoji iz tog principa.

Pre toga, objasnila je Mihajlovićeva, moramo da rešimo problem našeg energetskog preuzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: