Koliko kupujemo zbog Pejpala?

Otkad je u Srbiju došao Pejpal, građani su počeli više da kupuju preko interneta, a najviše tehničku robu, piše 24 sata.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 25.10.2013.

18:28

Default images

Da mobilne telefone, delove za kompjutere, eksterne memorije, ajpodove i tablete, ali i garderobu i obuću, umesto u radnjama, sve više Srba pazari na netu potvrđuju i podaci Uprave carina, prema kojima je procenat pošiljaka iz inostranstva uvećan za 50 odsto otkad nam je dostupan ovaj servis.

Uprava carina ne sortira pošiljke prema načinu plaćanja pa je nemoguće reći koje su naručene preko Pejpala, mada primećuju da se ukupan broj pošiljaka višestruko uvećao u odnosu na prethodnu godinu. interesovanje za internet šopingom vidljiva je i u podacima Narodne banke, prema kojima su u prvih šest meseci ove godine građani na onlajn šoping trošili svakog dana po oko 626.000 evra.

"Najveći broj pošiljaka pristiže iz Kine i SAD, a njihova vrednost najčešće ne prelazi sumu od 50 evra. Na navedene pošiljke prispele u ovoj godini obračunate su carinske dažbine u iznosu od preko 15 milona dinara, dok je 2012, na primer, naplaćeno malo više od devet miliona dinara", kažu za “24 sata” u Upravi carina.

Prema podacima carinske ispostave u Beogradu, u periodu od aprila do juna 2013. prispelo je preko 18.500 pošiljki, dok ih je prethodne godine bilo manje od 7.000. To je oko 170 odsto pošiljaka više nego u istom periodu prethodne godine, kada Pejpal nije postojao u Srbiji.

" U carinarnici u Nišu, tokom proteklih šest meseci, ukupan broj pošiljaka poručenih preko interneta uz korišćenje Pejpala bio je 5.726, ukupne vrednosti preko 20 miliona dinara. To znači da je prosečna vrednost pošiljke oko 3.500 dinara, odnosno oko 30 evra. Uvećanje broja ovih pošiljaka u odnosu na isti period prethodne godine iznosi 60 odsto", navode u Upravi carina.

U istom periodu u carinarnici Novi Sad ukupan broj pošiljaka poručenih preko interneta uz korišćenje Pejpala bilo je preko 15.500, za koje su obračunate uvozne dažbine u iznosu od skoro 10,5 miliona dinara. U istom periodu 2012. je naplaćeno svega 3,5 miliona dinara na ime tih dažbina. Pošiljke do 50 evra se ne carine, ali se oporezuju. Stopa PDV-a je 20 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: