Još jedna potraga za investitorima

Kako povećati priliv stranog kapitala i stvoriti bolji poslovni ambijent je pitanje na koje su pokušali da odgovore učesnici investicionog foruma u Aranđelovcu.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 25.10.2013.

15:26

Default images

Jedna od najvećih prepreka za investitore je, prema oceni ministarke energetike Zorane Mihajlović, sporo dobijanje građevinskih dozvola.

"Na jednoj od narednih sednica vlade biće formirana kancelarija za brze odgovore, dakle kancelarija za investitore unutar koje će biti i pitanje građevinske dozvole. Investitor će u maksimum 60 dana morati da dobije sve dozvole koje su mu potrebne da bi mogao da krene u izgradnju objekta“, kaže Mihajlovićeva.

Direktor Fijata Antonio Čezare kaže da je mnogo učinjeno, ali ukazuje na spore i dugačke administrativne postupke.

"Lično mogu da potvrdim da je Srbija postigla veliki uspeh tokom protekle godine. Mislim da je ovoj zemlji potrebna volja vlade da pomogne stranim investitorima u uspostavljanju osnove za poslovanje. Fijat je sklopio mnoga trajna partnerstva sa lokalnim kompanijama i započeo razgovore o različitim pitanjima sa lokalnom samoupravom“, kaže Čezare Ferera.

Strane investicije su nesumnjivo potrebne, ali napretka srpske privrede nema bez domaćih investitora. Oni su, prema rečima Vojislava Glavinića, u neravnopravnom položaju u odnosu na strane. Ne samo da se susreću sa sporim izdavanjem dozvola, već i sa manjom podrškom države

O značaju i ulozi Narodne banke Srbije u stvaranju boljeg poslovnog ambijenta, govorila je guvernerka Jorgovaka Tabaković. Kako je rekla, inflacija je na istorijskom minimumu, a centralna banka očekuje, sa završetkom svetske krize, priliv svežeg kapitala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: