Čanak: Zašto se menja Zakon o radu?

Predsednik UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak izjavio je da obrazloženje da lakše otpuštanje dovodi do lakšeg zapošljavanja je na ivici infantilnosti.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 25.10.2013.

14:09

Default images

On je rekao i da ne zna zašto se menja zakon o radu, jer ni od koga nije dobio nikavo obrazloženje osim što nadležni "kao papagaji ponavljaju da to traže strani investitori, ali se ni jedan strani invstitor nije pojavio da to sam kaže".

Čanak je sastanku u Kruševcu sa sindikalcima iz tog grada rekao da ne može da govori o predlozima izmena Zakona o radu, jer to još nije javni dokement, već samo o postupku priprema izmena tog zakona.

"Obrazloženje da lakše otpuštanje dovodi do lakšeg zapošljavanja je na ivici infantilnosti, isto kao kada biste rekli da će onaj koji je bolestan biti i zdrav, kada ozdravi", istakao je Čanak i dodao da je lako otpuštanje radnika uvedeno u zemljama u kojima postoji jako socijalno osiguranje, odnosno da je onaj ko je lako otpušten "teško" obezbeđen i zbrinut na različite načine.

Kazao je da u Srbiji "gubitak radnog mesta znači da ćete sledeće radno mesto dobiti nikada", i da je "potpuni apsurd da se, kada u našoj zemlji ima više od 30 odsto nezaposlenih, priprema zakon koji će omogućiti lakše otpuštanje".

"Protiv toga ćemo se boriti, odnosno tražićemo da se redosled poteza promeni, da država pokaže da postoje sredstva kojima će biti zbrinuti ljudi koji će biti lako otpušteni, što znači da se budžet Nacionalne službe za zapošljavanje poveća 150 puta", rekao je on.

Precizirao je da ta služba uskoro neće moća da isplati ni obezbeđenje za slučaj nezaposlenosti, te da su aktivne mere, koje podrazumevaju prekvalifikaciju, "na ivici izumiranja, a sve to u u momentu kada se sprema zakon koji će na taj šalter poslati jos 50-tak hiljada ljudi".

Čanak je rekao je da nadležni treba da shvate da zaposleni treba da prežive kada izgube posao dok ne pronađu drugi, te da je "u Srbiji u ovim uslovima nekome dati otkaz, čak i zakonit otkaz, ubistvo sa predumišljajem".

"Ovaj zakon je poguban jer se donosi u uslovima koji su neodrživi. Ne možete iz luke da isplovite dok nemate pojaseve i čamce za spasavanje, a brod Srbija izlazi bez ijednog pojasa za spasavanje na vrlo uzburkano more jer je kapetan tako odlučio, ali će ovi mornari reći da neće tako da isplove jer žele da žive", slikovito je Čanak opisao svoje vidjenje situacije vezane za izmene Zakona o radu.

Kazao je da, ukoliko predložene izmene tog zakona budu usvojene, sindikati više neće biti potrebni.

Čanak je najavio da će sindikat "Nezavisnost" razgovore o Zakonu o radu, zakazane za 4. novembar, početi pitanjem šta je razlog za izmene tog zakona, jer ni od koga nije dobio nikavo obrazloženje osim što nadležni "kao papagaji ponavljaju da to traže strani investitori, ali se ni jedan strani invstitor nije pojavio da to sam kaže".

"Valjda ti investitori ulažu i u druge zemlje, nisam čuo da se bilo gde u Evropi trenutno menja zakon o radu, a valjda i tamo ima investitora. U pitanju je neka druga igranka, čini mi se da je reč o zamajavanju javnosti, a sada je položaj zaposlenih i nezaposlenih priča kojom to treba činiti", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: