SB: Mere Srbije veoma ambiciozne

Ekonomski program Vlade Srbije je ambiciozan i daje mogućnost za podršku Svetske banke, kažu u toj međunarodnoj finansijskoj instituciji.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.10.2013.

16:30

Default images

Direktorka Kancelarije Svetske banke u Beču zadužena za jugoistočnu Evropu Elen Goldstajn ocenila je danas, u izjavi Tanjugu, da novi ekonomski program Vlade Srbije, koji je okarakterisala veoma ambicioznim, ali neophodnim, daje mogućnost za podršku Svetske banke.

"Novi ekonomski program koji je predstavio novi ministar finansija Srbije Lazar Krstić, koji ga je i objasnio na godišnjem sastanku Svetske banke održanom prošle nedelje, veoma je ambiciozan program fiskalne konsolidaciji", istakla je ona.

Goldstajn je, povodom predstvaljanja proširenja kancelarije Svetske banke u Beču, koja je podignuta na viši nivo dobivši direktora, Tanjugu kazala da je Srbiji veoma neophodan program za fiskalnu konsolidaciju.

"Smatram da (program) daje nadu da sada možemo da se pojavimo i sa više snage u podršci Srbiji u preduzimanju određenih strukturnih reformi. Neke fiskalne mere mogu biti jednokratne, ali da bi se Srbija našla na pravom putu ponovnog rasta, mora da preduzme strukturne reforme. Mnoge od tih reformi u drugačijem svetlu, drugačijem političkom okruženju i istorijskom kontekstu, će možda trebati 10 do 15 godina", objasnila je Goldstajn.

Zato Svetska banka želi, kako je podvukla, snažno da pomogne Srbiju u reformama takozvanih ne-privatnih preduzeća pošto je to opterećenje kako za fiskalnu situaciju tako i za celu ekonomiju.

"Nadamo se da ćemo napokon raditi sa vama u rešavanju problema gubitaških preduzeća. To je preveliko opterećenje u kontekstu problema nezaposlenosti. Što se više javnih sredstava troši za rešavanje problema takvih preduzeća to više javnih sredstava se ne troši za pomoć preduzećima kreatorima novih radnih mesta", kazala je ona.

Javni sektor, prema njenim rečima, treba da troši sredstva i energiju na formiranje novih preduzeća koja će stvoriti nova radna mesta i pripremanje mladih ljudi da preuzmu posao.

Na pitanje da li očekuje neke novine u saradnji Svetske banke sa Srbijom iduće godine Goldstajn je rekla da smatra da će sa ambicioznim projektom fiskalne konsolidacije doći do dijaloga koji će omogućiti Svetskoj banci da obezbedi podršku budžetu direktno u korist ove fiskalne konsolidacije.

"Poslednjih godinu i po dana bilo nam je teško da obezbedimo takvu vrstu podrške jer nismo jasno videli u srednjeročnom periodu da je ekonomski i fiskalni okvir bio održiv za nas. Ovo što je sada stavljeno na sto je veoma ambiciozno, neće biti lako da se ostvari, ali daje okvir da u srednjoročnom periodu može početi da se smanjuje nivo javnog duga i stvori održiva fiskalna situacija", objasnila je direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu.

"Još uvek smo u razgovorima sa Vladom Srbije oko buducih investicija koje hoćemo preduzeti u različitim oblastima kao kod zemljišne administracije, irigacije, dalje investiranje u puteve, ali ni jedna od tih odluka još nije doneta", navela je ona.

Upitana kako će to što Svetska banka u Beču proširuje svoje aktivnosti na jugoistočnu Evropu, uticati na pregovore za kredite i upravljanje PPIF projektima u Srbiji što je ranije činjeno iz Vašingtona, Goldstajn je objasnila da su sve nadležnosti koje direktor za regiona jugoistočne Evrope ima premeštene u Beč.

Ona je ukazala da će, na primer, pregovori Svetske banke i zemalja regiona biti vođeni iz bečke kancelarije.

Mnoge funkcije će biti prebačene u kancelariju u Becuu, ukljucujući i ulogu Svetske banke u "Okviru za investicije na zapadnom Balkanu", (Western Balkan Investment Framework (WBIF)) o čemu će podršku imati i kancelarije u Briselu, objasnila je Goldstajn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: