"Ubrzati izgradnju auto-puteva"

Ministar Igor Mirović kaže da treba ubrzati radove na auto-putu Kragujevac-Batočina i pripremu dokumentacije za izgradnju auto-puta Novi Sad-Ruma.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.10.2013.

16:31

Default images

Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović izjavio je da će biti formirana nova radna grupa za izgradnju auto-puta od Kragujevca do Batočine. Cilj je, prema njegovim rečima, da se inteziviraju radovi i što pre završi taj putni pravac.

Mirović je nakon sastanka sa predstavnicima firme Fijat automobili Srbija (FAS) i gradskih vlasti Kragujevca, izjavio noviraima, da je dogovoreno formiranje radne grupe koja će se sastajati na svakih 15 dana, kako bi se pratila realizacija posla. Mirović je dodao da će on biti na čelu radne grupe.

"Dogovorili smo se da inteziviramo radove, jer ne teku kako je planirano, a posebno na dve deonice koje što pre moraju da se završe, a na trećoj deonici od autoputa Beograd-Niš kod Batočine, što pre da se pripreme radovi i završe u najkraćem mogućem roku", istakao je Mirović.

Ministar je kazao da je teško reći, kada će biti završen taj auto-put Kragujevac-Batočina, ali da će svakako radovi biti ubrzani.

Prema njegovim rečima, na sastanku je razmatrana i izgradnja buduće obilaznice oko Kragujevca, što je takođe predviđeno ugovorom između Srbije i FAS-a.

On je rekao da je ta obilaznica takođe važna za investiciju Fijata u Srbiji.

Do sada je izgrađeno oko 14 kilometara autoputa od Kragujevca do Batočine, a ostalo je da se završi još oko 11 kilometara.

Radove je usporavao proces eksproprijacije zemljišta, što je sada rešeno, a budžetom za ovu godinu, Vlada Srbije je obezbedila 250 miliona dinara, za završetak kompletnog projekta.

Sastanku je prisustvovao i generalni direktor FAS-a Antonio Ćezare Ferara.

"Što pre završiti dokumentaciju za put NS-Ruma"

Mirović se danas sastao i s predstavnicima Vlade Vojvodine i grada Novog Sada u Beogradu, nakon čega je izjavio da će biti ubrzana izrada projektne dokumentacije za izgradnju auto-puta Novi Sad Ruma, u dužini od 27 kilometara, koji će finansirati Kina.

On je rekao da treba što pre završiti projektnu dokumentaciju za taj auto-put kako bi se tačno znala njegova vrednost.

Mirović je kazao da će izradu projektne dokumentacije zajednički finansirati Vlada Vojvodine i Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave i najavio da će u narednih nekoliko sedmica sa predstavnicma Novog Sada, Iriga i Rume biti potpisan protokol o tom projektu.

Na osnovu tog protokola i nakon završetka projektne dokumetacije biće, kako je naglasio Mirović, potpisan ugovor za izgradnju.

Mirović je na pitanje novinara da li će izvođač postatiti Kineska kompanija (CRBC), sa kojom je krajem prošle godine potpisan predugovor, odgovorio da Ministarstvo regionalnog razvoja ima kontakte sa tom firmom, kao i da je Kina spremna da kreditnim aranžmanom finansira radove na tom auto-putu.

Sastanku je prisustvovao pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Auto-put Novi Sad Ruma imaće, inače, četiri trake, a njegov deo biće i tunel ispod Fruške gore u dužini od 2,7 kilometara.

Izgradnja tog auto puta je u skladu sa Strategijom razvoja železničkog, drumskog, vodnog, vazdušnog i intermodalnog transporta u Srbiji za period od 2008. do 2015. godine. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: