Koliko koja firma puni naš budžet?

Ministar Lazar Krstić već sad može da napravi okvirnu projekciju koliko će se novca sliti u budžet po osnovu uplaćenih poreza velikih kompanija, piše "Danas".

Srbija

Izvor: Danas

Ponedeljak, 14.10.2013.

21:27

Default images

Naime, američka kompanija sa najdužim stažom u Srbiji, "Koka-Kola“ ima tri fabrike, zapošljava oko 1.300 ljudi i samo u 2012. je godini u budžet Srbije na ime poreza uplatila tri miliona evra.

Doprinos ove kompanije srpskom BDP-u u proseku dostiže nivo od 1,18 odsto ako se uključe povezane finansijske aktivnosti sa dobavljačima i distributerima.

Ubedljivo najveći budžetski uplatilac je NIS, koga je pre četiri godine preuzeo ruski Gaspromnjeft. Od gubitaša "teškog“ pola milijarde evra u 2008, NIS je izrastao u kompaniju koja učestvuje u prihodima državne kase sa čak 11 odsto.

U svemu što je Srbija lane proizvela, NIS je učestvovao sa 8,3 odsto, koliko i cela strateška grana poljoprivreda. Iznos ukupnih uplaćenih poreza iznosio je 91,4 milijarde dinara. U prvoj polovini ove godine je taj iznos još i veći zbog većih akciza i PDV-a i to za 37 odsto, pa je tako NIS za prvih pola godine uplatio u državnu kasu 52,2 milijarde dinara.

Ukupno je od preuzimanja ova kompanija na ime poreza, akciza, taksi i doprinosa isplatila 475 milijardi dinara, a tokom leta je na račun države po prvi put u istoriji legao novac od dividendi što je zajedno sa porezima iznelo 4,7 milijardi dinara.

Analiza navedenih podataka pokazuje da je upravo NIS jedan od stubova stabilnosti finansijskog sistema Srbije, kao i garant funkcionisanja penzijskog i zdravstvenog sistema u čije je kase naftna kompanija od 2009. uplatila više od 30 milijardi dinara.

Još jedan veliki poduhvat, koji se realizuje na teritorije Srbije uz pomoć stranog partnera je fabrika automobila Srbija (FAS), gde je udeo države 30 odsto.

U 2013. je domaći Fijat zahvaljujući započetoj proizvodnji novog modela "fijat 500L“, postao najveći izvoznik sa 1,1 milijardom evra za prvih devet meseci tekuće godine.

Međutim, uprkos podsticajnim merama države u prošloj godini od 1,183 milijarde dinara, Fijat je lane poslovao sa gubitkom od 222 miliona dinara. Kompanija je na ime poreza uplatila svega 1,014 milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: