"Smanjiti PDV za štampane medije"

Asocijacija medija zalaže se za dodatno smanjivanje posebne stope PDV-a za štampane medije.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.10.2013.

20:10

Default images

Upravni odbor Asocijacije medija izrazio je zabrinutost zbog najavljenog povećanja posebne stope PDV, navodeći da će to ozbiljno ugroziti poslovanje štampanih medija, pogođenih dugotrajnom ekonomskom i finansijskom krizom.

Oni se, kako navode u saopštenju, zalažu za dodatno smanjivanje posebne stope PDV-a za štampane medije, što je rasprostranjena praksa u mnogobrojnim evropskim državama, koje na taj način pomažu medijskoj industriji da se izbori sa teškom krizom i održi korak sa novim produkcijskim, tehnološkim i komunikacionim izazovima.

Prema izričitom stavu Evropske asocijacije novinskih izdavača (ENPA), čija je članica i Asocijacija medija, kako se dodaje, neophodno je drastično smanjenje stope PDV za štampane medije, uključujući i novinske agencije i digitalna izdanja.

"Imajući u vidu predstojeći početak pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom, napominjemo da sistem PDV za štampane medije, upravo na inicijativu ENPA, trenutno prolazi kroz detaljnu evaluaciju u okviru Evropske komisije", navodi se u saopštenju.

Posle nedavnih ekonomskih mera, dodaje se, koje Asocijacija medija u osnovi podržava, još je neizvesno da li je namera Vlade Srbije da posebnu stopu PDV za štampane medije poveća sa osam na 10 odsto ili sa osam na 20 odsto.

"U uslovima pada tiraža dnevnih novina i reklamnih budžeta za više od 25 odsto u ovoj godini u odnosu na prethodnu, eventualno povećanje stope PDV sa osam na 20 odsto uništilo bi industriju štampanih medija u Srbiji", ukazuje Upravni odbor Asocijacije medija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: