"MMF i SB podržavaju mere vlade"

Ekonomske mere koje je najavila vlada naišle su na podršku tokom redovnog godišnjeg zasedanja Svetske banke i MMF, izjavila je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.10.2013.

10:12

Default images

Tabaković je istakla da su svi svesni da te mere nisu popularne i da su teške, ali da se odnose na budućnost same države i građana.

"Primetila sam podršku i dobrodošlicu hrabrim, nepopularnim, ali neophodnim merama da se Srbija prilagodi onome što je svetski trend, a to je da troši onoliko koliko zarađuje. Mi radimo na tome da uštedimo gde se može, a ne da neko 'jede sa dve kašike, a da drugi da nema ni za hleb", rekla je guvernerka Tabaković za Tanjug u Vašingtonu.

Ona je objasnila da postoje dve pogrešne percepcije javnosti kada su u pitanju zasedanja MMF-a i SB.

"Kod dela građana se to smatra kao odlazak kod bogatog rođaka koji spremi torbu sa parama, dok drugi deo javnosti misli da ste ovde došli da vas neko brifinguje i da vam ispostavi spisak zahteva. Mi smo, međutim, ovde da predstavimo mere kojima želimo da povećamo zaposlenost i životni standard građana, a ne da od nekog dobijemo saglasnost za mere koje preduzimamo ili da se nekome dopadnemo", naglasila je guvernerka.

Ona je rekla da se Srbija sada nalazi u ovakvoj situaciji zato što "površni političari nisu na vreme preduzimali neophodne mere".

"Mi smo do donošenja ovih mera bili taoci te politike zavaravanja da će se stvari rešiti same od sebe. Novac se od 2008. trošio na način 'niko nije sklonio na vreme piće sa stola', a da su sredstva dobijena iz privatizacije bukvalno gotovo netragom nestala", navela je Tabaković.

Guvernerka je istakla da Srbija danas ima relativno stabilan kurs, i da je mesečna inflacija u septembru iznosila nula odsto, dok je na nivou od prošlog do ovog septembra bila 4,9 odsto.

"Samo niska i stabilna inflacija može da omogući sprovođenje planova i privrede i građana. Niskoj inflaciji su pomogle mere monetarne politike, ali i uspešna poljoprivredna sezona, i izvoz odnosno ono što je produkcija Fijata", dodala je ona.

Govoreći o vladinim merama, guvernerka je istakla da je važno da MMF ne određuje prebrzu dinamiku u postizanju tih rezultata jer se te mere tiču ljudi i svaka država mora da bude svesna da treba da ih sprovodi u socijalno održivoj atmosferi.

"Vlada je pokazala da je mere prvo spremna da sprovede na sebi predlaganjem mera koje se tiču javnog sektora i smanjivanja troškova u svojoj nadležnosti, kao i podsticanjem investicija u privatnom sektoru, što je jedino održivo i vodi održivom privrednom rastu", kazala je Tabaković.

Ona je naglasila da ubuduće ne sme da se dozvoli da "penzioner prima penziju, a da istovremeno kroz neku komisiju ili organ prima punu platu zauzimajući radno mesto nekom mladom čoveku".

Tabaković je navela da je svesna da vlada svojim merama dovodi sebe u opasnost da one sa kojima sarađuje gubi kao glasače, ali je dodala da "ako je neko spreman da vidi samo svoju platu, a da ne vidi budućnost svoje dece i države, takva podrška ne treba nikome".

Ona je pohvalila ministra finansija Lazara Krstića, rekavši da je zadobio njeno poverenje kada je rekao da će mu se sve što ne uradi kako treba u domenu fiskalne politike vratiti kao bumerang preko monetarne politike.

"On zna i razume taj sistem spojenih sudova, i to je za mene garancija i zalog za budućnost", zaključila je guvernerka.

Tabaković u Vašingtnu boravi zajedno sa ministrom finansija Lazarom Krstićem koji je rekao da Srbija ima plan za ekonomiju i da nije u situaciji da joj MMF i Svetska banka govore šta bi trebalo da radi.

Krstić: Podrška dokaz kredibiliteta politike vlade

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je da je podrška na koju su vladine mere naišle u Svetskoj banci, MMF-u, pa i Stejt departmentu, dokaz kredibiliteta politike vlade u Beogradu i izrazio uverenje da će Srbija postati pozitivna priča, kakvih u Evropi nema mnogo.

Krstić je, sumirajući za Tanjug dosadašnje rezultate učešća na redovnom godišnjem zasedanju Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu, rekao da su to bila "tri jako dobra dana za Srbiju".

Prema njegovim rečima, jednako značajni bili su i razgovori sa visokim zvaničnicima Stejt departmenta.

"Nastavljamo razgovore sa MMF-om i to je proces koji traje, nije nešto što se lomi preko kolena. Mi sada pokušavamo da usaglasimo na tehničkom nivou sve pretpostavke", rekao je ministar finansija.

On je istakao da je dobijena pozitivna ocena za program Vlade Srbije, koji "nije lak, ali je odgovoran, i ima za cilj da stvari postavi na svoje mesto".

Prema njegovim rečima, vladine mere se ne odnose samo na fiskalnu konsolidaciju, već su "dve i po od šest mera" usmerene na stimulaciju rasta.

"Tu mislim na poboljšanje poslovnog ambijenta i povoljne kredite, kao posledicu dobrih bilateralnih odnosa, kao što je primer sa Abu Dabijem.

Takođe, samim restrukturiranjem javnih preduzeća otvoriće se prostor za konkurentnost u nekim oblastima", naglasio je Krstić.

Krstić je ocenio da je za Srbiju sada glavno pitanje ekonomske predvidljivosti i srednjoročnog planiranja, za uspeh kod stranih i domaćih investitora.

"Sad smo prvi put izašli sa slikom koja nije samo za sutra, već sa ciljem koji bi mogao da se ostvari u naredne tri do četiri godine. Verujem da ćemo postati pozitivna priča, kojih u Evropi nema puno i da će to biti pozitivna stvar za našu privredu", naglasio je ministar finansija.

Tokom boravka srpske delegacije u Vašingtonu, konferenciju za novinare je održala i direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Elena Goldsin, koja je rekla da je "veoma ohrabrena posvećenošću koju je Vlada Srbije pokazala u poslednjih mesec dana ulaskom u reformu javnog sektora".

Ona je kazala da se na Zapadnom Balkanu od sledeće godine očekuje umereni oporavak, i da su te prognoze slične evropskim prognozama za naredne tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: