SDPR ugovorio izvoz od 200 mil $

Velika Plana -- Jugoimport SDPR ugovorilo je izvoz vojne opreme u vrednosti od 200 miliona dolara, kaže zamenik vršioca dužnosti direktora tog preduzeća Branislav Prostran.

Nebojša Rodić (Tanjug, arhiva)
Nebojša Rodić (Tanjug, arhiva)

Prostran je danas zajedno sa ministrom odbrane Srbije Nebojšom Rodićem obišao fabriku "Borbeni složeni sistemi" u Velikoj Plani u kojoj se grade novi pogoni.

Zamenik direktora SDPR-a je rekao da se od 200 miliona dolara ugrovorenih poslova 102 miliona odnosi na opremu koja se proizvodi u pogonima u Fabrici složenih borbenih sistema u Velikoj Plani, koja se nalazi u sastavu Jugoimport SDPR-a.

Ministru Rodiću predstavljen je investicioni plan druge faze izgradnje fabrike, koja bi trebalo da bude završena do kraja godine, izjavio je zamenik generalnog direktora Jugoimport SDPR-a Nenad Miloradović.

Prema njegovim rečima, ministru Rodiću predstavljena je i tekuća proizvodnja trenutno ugovorenih artiljerijskih sistema i borbenih oklopnih vozila.

"Ove godine su otišle već dve isporuke borbenih oklopnih vozila, do kraja godine trebna da odu još dve isporuke samohodnih haubica, i imali smo prilike da pokažemo montažu i jedne baterije, odnosno jedne ture samohodnih oklopnih haubica 'nora B-52', kao i deo linije 'lazar 2' ", rekao je Miloradović.

Ministar odbrane Nebojša Rodić, posetio je ovu fabriku za montažu artiljerijskih i raketnih sistema, kao i borbenih oklopnih vozila, koju je 29. decembra prošle godine otvorio prvi potpredsednik Vlade Srbije, tadašnji ministar odbrane Aleksandar Vučić.

U fabrici u Velikoj Plani trenutno radi 70 ljudi, a nakon što budu otvoreni novi pogoni taj broj će se povećati na 200.

U pogonu fabrike je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, instalirana najmodernija laserska i druga oprema čime se ova fabrika svrstava u red najmodernijih proizvođača vojne opreme u regionu.