Kopač posetio Rafineriju Pančevo

Janez Kopač, direktor sekretarijata Energetske zajednice obišao je Rafineriju nafte Pančevo zajedno sa Kirilom Kravčenkom, generalnim direktorom NIS-a.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 10.10.2013.

19:45

Default images

Kopač se upoznao sa radom novog postrojenja za proizvodnju goriva evro kvaliteta kao i sa investicionim planovima kompanije u narednom periodu, saopšteno je iz NIS-a.

U saopštenju se podseća i da je NIS jedna od najvećih energetskih kompanija u Jugoistočnoj Evropi i najprofitabilnija kompanija u Srbiji koja je prva otvorila kancelariju u Briselu i značajan deo svog izvoza ostvaruje u Evropskoj uniji.

"Svakako da međunarodna, uspešna kompanija poput NIS-a koja želi da postane regionalni igrač doprinosi integracijama Srbije u Evropsku uniju. Za sve što je postignuto, kao i za sva ulaganja čiji sam efekat video u Pančevu su zaslužni mladi, obrazovani, energični ljudi koji vode i koji rade u ovoj kompaniji“, rekao je Kopač.

On je pozitivno ocenio i saradnju dva akcionara NIS-a: Gaspromnjefta i Vlade Srbije.

Kad je reč o vetroparku Plandište koje NIS gradi zajedno sa privatnim investitorima, Kopač je rekao da ga raduje što će se na tržištu električne energije pojaviti novi igrač, ali je i ocenio da je na nadležnim organima da što pre definišu uslove garantovanog otkupa struje iz obnovljivih izvora energije, jer je zasad to najveća barijera za ulaganja u ovu oblast.

Janez Kopač, koji je na čelu sekretarijata Energetske zajednice zadužen za organizaciju, razvoj i primenu strateških aktivnosti će učestvovati na velikom regionalnom energetskom skupu "Energetska arena“ koji se u organizaciji NIS-a održava 23 . oktobra u Beogradu.

Energetska zajednica je međunarodna institucija osnovana 2005. prema Sporazumu između Evropske unije, s jedne strane i devet zemalja Jugoistočne Evrope i crnomorskog regiona. Njen cilj je ekonomski i socijalni razvoj ovih zemalja, stabilnost u snabdevanju energenata i privlačenje investicija u ovaj region.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: